La dimenjada o fin de setmana es un periòde setmanièr d’uns jorns, mai sovent dissabte e dimenge, pendent que la màger partida de las gens son al repaus.
Dins lo lengatge corrent, la dimenjada, varia segon lo mestièr exercit, lo periòde pòt anar de la vespre de divendre a la vespre de dimenge (o al diluns pels comerciants).

L’idèa d’un repaus setmanièr ven de l’Antiquitat.

Tres importantas religions monoteïstas observan caduna un jorn de repaus:

  • lo cristianisme: lo jorn del Senhor es dimenge per gaireben totas las confessions; d'unas considèran dissabte coma essent lo jorn del Senhor. Dins los païses de majoritat o d'istòria crestiana, la dimenjada es dissabte e dimenge (a vegada dimenge e diluns per qualques professions). Es tanben lo cas dins d'autres païses coma Japon.
  • l’islam: lo jorn de la preguièra es divendres. La fin de setmana es mai sovent divendre e dissabte dins los païses arabs, a vegada dijòus e divendre, exceptionalament dissabte e dimenge (amb un temps daissat per la preguièra a mièjorn de divendre).
  • lo judaïsme: lo shabat dura de divendre a solelh colc cap a dissabte a solelh colc; la fin de setmana en Israèl es divendre e dissabte;

Notas e referéncias modificar


Vejatz tanben modificar

Articles connèxes modificar