Claus von Amsberg (Haus Dötzingen, Bassa Saxònia 1926 - Amsterdam, Païses Basses 2002). Membre de la pichona aristocràcia prussiana que en 1966, a quaranta ans, se maridèt amb la reina Beatritz dels Païses Basses, alavetz princessa hereva al tròn.

Claus van Amsberg

Originas familialas modificar

Nascut dins la proprietat familiala de Haus Dötzingen près de la vila de Hitzacker dins l'actual estat alemand de Bassa Saxònia. Claus nasquèt lo jorn 6 de setembre de 1926 en essent filh de Claus Jordi von Amsberg e de la baronessa Júlia von dem Bussche-Haddenhausen.

Dempuèi 1928 e fins al començament de la Segonda Guèrra Mondiala la familha von Amsberg demorèt en l'illa de Tanganika a l'actuala Tanzania ont avián una imensa proprietat consacrada a l'espleitacion agricòla.

Malgrat que la familha passava de sasons mai o mens longs en Africa, tant Claus coma las seunas sièis sòrres grandiguèron dins la proprietat familiala de la Bassa Saxònia amb los seus grands pairals. Membre del partit nazi plan lèu, participèt activament a las Jovenças Hitlerianas e a la Deutsches Jungvolk. Dempuèi 1938 e fins a 1942 recebèt la Baltenschule Misdroy.

En 1944, a 18 ans, foguèt afectat a la Wehrmacht en venent membre de la 90a division de infanteriá (90 Panzergrenadier Division) Qu'actuèt en Itàlia en març de 1945. Foguèt fach presonièr de guèrra per l'armada estatsuniana a Merano abans de prene part a la lucha.

Après èsser rapatriat en Alemanha, acabèt sa formacion dins una escòla de Lüneburg e estudièt posteriorament lo drech dins la vila d'Amborg. Intrèt al còrs diplomatic e trabalhèt a Sant Domingo e en Còsta d'Evòri. Pendent lo decènni de 1960 foguèt afectat al Ministèri d'Afars exteriors a Bonn.

  Maridatge e descendents modificar

 
Lo prince Claus e la reina Beatritz

L'estiu de 1964 assistiguèt al maridatge del marcgravi Maurici d'Èssa amb la princessa Tatiana de Sayn-Wittgenstein-Berleburg dins lo magnific castèl de Kronberg a Alemanha. Coneguèt alà a la princessa Beatritz d'Orange e comencèron una relacion.

Lo cort de la princessa Beatriu amb un alemand qu'aviá militat dins divèrsas organizacions nazis e qu'èra intrat de mai en combat en favor d'Alemanha foguèt fòrça mal vist als Païses Basses. Lo remembre de l'ocupacion del país èra encara fòrça presenta e la societat olandesa acceptèt pas las acordalhas. Alara que la reina volgava pas rebutar Claus, las protestacions arribèron fins al jorn del maridatge que se debanèt a Amsterdam l'an 1966. Lo parelh aguèt tres filhs:

Amb lo temps, lo prince Claus capitèt ganhar l'opinion publica del país en venent lo membre mai popular de la familha reiala olandesa. Aquel cambiament d'opinion foguèt motivat per la contribucion que lo prince realizèt dempuèi lo començament en favor del tresen mond e dels mai desafavorits de la societat olandesa. La seuna sinceritat, modestiá e sa proximitat amb la populacion faguèron qu'atenguèsse l'acceptacion del país.

Lo grand public tanben simpatizar amb lo prince pels seus esfòrces per donar de sens a la seuna vida e a las seunas opinions fòrça limitadas per las restriccions que las leis olandesas impausan als membres de la Familha reiala. Fòrça an cregut qu'aquelas restriccions se tròban a l'origina de las depressions que la acompanhèron lo cors de la seuna vida.

Marrida salut e mòrt modificar

Claus patiguèt de divèrses problèmas de salut pendent sa vida, coma la depression, lo càncer o lo parquinson. Moriguèt lo 6 d'octòbre de 2002 après una longa malautiá. Foguèt enterrat al Panteon de la Familha Reiala dins la Catedrala de Delft lo15 del meteis mes.

Una de las darrièras apareissons publicas del prince foguèt l'anóncia televizada del compromís del prince eretièr e l'argentina Maximala Zorreguieta e al seguent maridatge lo 2 de febrièr de 2002 a la Catedrala d'Amsterdam.