Una carta d'identitat (o carta nacionala d'identitat) es un document oficial que permet a una persona fisica de prover son identitat.

A la fin de 2018, èra estimat que près de 1,1 miliard d'umans sus la planèta (es a dire una persona sur set) disposavan pas encora de papièrs d'identitat oficiels, çò que fa los acòrdis escrichs, vòtes, crompas en linha, abonament telefonics e accès als servicis publics fòrça men aisit. De solucions numericas son evocadas per melhorar la situacion.

En Euròpa modificar

La carta nacionale d'identitat existís dins totes los païses de l'Union europèa[1] levat al Danemarc, ont existís un registre de la populacion.

Levat per l'Àustria, l'Itàlia, la Lituània, lo Reialme Unit, la Soïssa e la França, los païses qu’instituiguèron la carta d'identitat faguèron sa possession obligatòria. La durada de sa validitat varia segon l'edat del titulari al moment de la demanda, levat en Itàlia (detz ans) e als Païses Basses. Al Reialme Unit, ont la carta d'identitat, instaurada pendent la Segonda Guèrra mondiala, foguèt abrogada pauc après la gèrra.

Al Portugal, una sola carta d'autentificacion (personala e unica) servís de carta nacionala d'identite, de carta de seguritat sociala, de carta de santat, de carta de contribuable e de carte d'elector.

Unes païses realizant una presa de detadas per establir de la carta d'identitat mas son mai sovent pas servadas sus la quita carta[1]. La securizacion d’aqueste document constituís une preocupacion comuna a totes los païses. Los arguments avançats per explicar son afortiment son ligadas a de preocupacions securitàrias: movement de populacions, terrorisme, etc.

En França, segon l'article 1 de la lei no del 27 de març de 2012 relativa a la proteccion de l'identitat, la carta nacionala d'identitat francesa en cors de validitat justifica de l'identitat. Lo certificat de nacionalitat francesa justifica de la pròva de la nacionalitat francesa fins a pròva contrària (article 31-2 del còde civi]).


Lo 2 d’agost de 2021, totes los païses membres de l'Union europèa produsent des cartas d'identitat deuran lo far complissent una nòrmas, realizar una carta electronica format «carta bancària» e integrant doas ditadas e una fotografia d'identitat,.

En America del Nòrd modificar

 
La carta nacionala d'identitat americaine facultativat, la United States Passport Card
 
La carta nacionala d'identitat americaina facultativa, la United States Passport Card

Existís pas al Canadà de carta d'identitat federale obligatòria. La carta nacionala d'identitat de jure als EUA nomena la passport card (coma en Republica d'Irlanda). Es opcionala e distribuida pel departement d'Estat, e constituís una pèça d'identitat nacionala, aisida de portar, tot en mostrant d’informacions importantas sus la persona coma lo luòc de naissença o la nacionalitat (EUA). La Carta d'assurança sociala al Canadà es pas una pèça d'identitat e deurià èsser presentada sonque segon las exigéncias dels programas governamentals. La Social Security Card, als EUA, es de facto de carta d'identitat federala[2],[3], mas i a pas de retrach de la persona. Lo permés de conduire permet tanben de far mòstra de son identitat, çò que mena d’Estats o províncias,[4] a realizar una carta d'identitat pels non-conductors.

Per país modificar

Nòtas e referéncias modificar

  1. 1,0 et 1,1 « La carte nationale d'identité », Sénat de la République française, Service des études juridiques, Division des études de législation comparée, coll. « Les documents de travail du Sénat », série « Législation comparée » (no ), Paris, février 2003.
  2. (en) « Social Security Numbers », Electronic Privacy Information Center.
  3. (en) « National ID and the REAL ID Act », Electronic Privacy Information Center.
  4. (en) Canadian Provincial and Territorial Photo Cards - Wikipedia, the free encyclopedia