Carles I de Portugal

Carles Ier
Carles I, rei de Portugal.
Carles I, rei de Portugal.
Títol
Rei de Portugal e dels Algarves
19 d'octobre de 1889 – 1èr de febrièr de 1908
Primièr ministre José Luciano de Castro
António de Serpa Pimentel
João Crisóstomo de Abreu e Sousa
José Dias Ferreira
Ernesto Hintze Ribeiro
José Luciano de Castro (2d còp)
Ernesto Hintze Ribeiro (2d còp)
José Luciano de Castro (3n còp)
Ernesto Hintze Ribeiro (3n còp)
João Franco
Predecessor Loís I
Successor Manuèl II
Biografia
Dinastia Ostal de Bragança Saxe-Coborg e Gota
Nom de naissença Carlos Fernando Luís Maria Vítor Miguel Rafael Gabriel Gonzaga Xavier Francisco de Assis José Simão de Bragança Sabóia Bourbon e Saxe-Coburgo-Gotha
Data de naissença 28 de setembre de 1863
Luòc de naissença Lisbona (Portugal)
Data de decès 1èr de febrièr de 1908
Luòc de decès Lisbona (Portugal)
Paire Louis I
Maire Maria Pia de Savòia
Enfant(s) Prince Luís Filipe de Bragança
Manuèl II
Residéncia Palais nacional d'Ajuda (Lisbona)
Carles I de Portugal
Monarcas de Portugal

Carles I nasquèt al palais d'Ajuda, a Lisbona, lo 28 de setembre de 1863 e mòrt assacinat a Lisbona lo 1èr de genièr. Regnèt sul Portugal de 1889 a sa mòrt, en 1908.

Biografia modificar

Familha e maridatge modificar

 
Maridatge del duc de Bragan!a amb la princesa Amèlia d'Orleans.

Filh del rei Loís I e de Maria Pia de Savòia, ven rei lo 19 d'octobre de 1889. Sota son reialme, lo Portugal es dins un estat dificil, lo país es declarat dos còps en falhida.

Lo 22 de mai de 1886 esposèt la princesa Amèlia d'Orleans, filha del comte de París, pretendent orleanista al tròn de França. Lo luxe ostentatòri desplegat pel comte pendent la fèsta celebrada per l'escasença una setmana abans a París a l’ostal Galliera (actual ostal Matignon), constèrna los mitans republicans franceses, incitant la Cambra dels deputats e lo Senat a votar un mes mai tard una lei instaurant l'exili dels membres de las familhas avent regnat en França.

 
Retrach de Carles I, Duc de Bragança, Rei de Portugal (Talhièr Nadar)

D'aquesta union nasquèron:

Una descendéncia contestada modificar

 
Jurament de Carles I coma novèl rei de Portugal (1889).

Lo rei aguèt fòrça avanturas amoroas, que mai d'un enfants ne nasquèron, pasmens pas un foguèt reconegut, nimai presentèt de revendicacions de filiacion reiala.

Maria Pia de Saxe-Coborg Bragança (1907-1995), pretendava èsser filha illegitima mas reconeguda per Carles I de Portugal, eissida d'una relacion amb Maria Amèlia Laredó e Murça. La justícia portuguesa, li refusant tot eritatge suls bens del rei defunt, refusèt de reconéisser una reconstitucion falcificada d'un certificat de batisme a Madrid, après la guèrra civila espanhòl, après que totes autres documents foguèron « perduts », qu'aqueste pretendut batisme reconstituit, amb testimònis inexistents, correspondava pas à son verai certificat de naissença passat a Lisbona. Tamplan aquesta aventurièra pesentèt sas impossiblas revendicacions al tròn de Portugal fòrça tardièrament, après 1957, amb d'objectius politics (ajudar l'esquèrra portuguesa pendent la campanha presidenciala de Humberto Delgado contra Salazar, en 1958) e financièrs. A la fin de sa vida vendrà sos pretenduts drechs a la corona del Portugal a un autre aventurièr, l'Italian Rosario Poidimani, empresonat per aver assejat de se far passar pel rei de Portugal e duc de Bragança, vendent de títols e decoracions de l'Estat portugués en Itàlia.

Decès modificar

Lo 1èr de febrièr es assassinat Praça do Comércio a Lisbona, amb son filh aïnat Loís Felip de Bragança per de revolucionaris dels Carbonarime, una organizacion republicana portuguesa de caractèr esoteric. Son filh cabdet lo futur Manuèl II, nafrat al braç, es salvat per sa maire.

Nòtas e referéncias modificar

Bibliografia modificar

  • Pailler, Jean, Charles Ier, roi de Portugal, Atlantica, 2000.

Nòtas e referéncias modificar

Precedit per
Loís I de Portugal
 
Rei de Portugal
28 de setembre de 1863 - 1èr de febrièr de 1908
Seguit per
Manuèl I de Portugal