Canberra es la capitala d'Austràlia. Es l'ochena vila d'Austràlia amb una populacion estimada a 453 558 abitants en junh de 2021.[1] despartida sus una superfícia totala de 805,6 km². La vila es situada a l'extèm nòrd del Territòri de la Capitala Australiana (ACT), a 280 km al sud-oèst de Sydney, e 660 km al nòrd-èst de Melbourne.

Canberra
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
De naut en bas, d'esquèrra a drecha : Panorama de la vila dempuèi lo mont Ainslie, ais terrèstre amb l'ancian e lo parlament novèl, memorial australian de la guèrra, Trinhon nacional, Galariá nacionala d'Austràlia, Lac Burley Griffin amb la Bibliotèca nacionala d'Austràlia.
Bandièra
Escut
Geografia fisica
geolocalizacion
Coordenadas 35° 17′ 35″ S, 149° 07′ 37″ E
Superfícia 814,2 km²
Altituds
 · Mejana
 
578 m
Geografia politica

País Bandièra d'Austràlia Austràlia
Territòri federal Territòri de la capitala australiana
Geografia umana
Populacion
(Junh de 2021)
453 558 ab.
Densitat 567,69 ab./km²
Autras informacions
Còde postal 2600 – 2617
Prefix telefonic 0251, 0252, 0261 e 0262
Fus orari UTC+10

Sèti del govèrn australian, Canberra assosta tanben lo Parlament e la Nauta Cor e nombroses ministèris e direccions nacionalas mas es tanben lo sèti de fòrças institucions socialas e culturalas coma la Galariá nacionala, lo National Museum, lo Memorial de guèrra, l'Universitat nacionala australiana, l'Institut dels Espòrts e la Bibliotèca nacionala.

Istòria modificar

Lo site de Canberra foguèt causit per i bastir la capitala australiana en 1908 coma un compromés entre sas rivalas Sydney e Melbourne, las doas pus grandas vilas d'Austràlia. Es la sola vila d'Austràlia qu'aperten a cap estat, similara al Districte federal american de Columbia. Sa bastison comencèt en 1913 après un concors internacional remportat per lo parelh d'arquitèctes americans Walter Burley Griffin e Marion Mahony Griffin. La concepcion de la vila foguèt fortament influenciada par l'idèa de vila verda ; aital Canberra presenta de vastas zonas de vegetacion naturala que li vaguèron l'escais de "capitala del bush". Emai que la creissença de la vila siá estada fortament alentida per las doas guèrras mondialas e la crisi economica de 1929, Canberra faguèt flòri après la Segonda Guèrra Mondiala quora lo primièr ministre Robert Menzies encoratjèt son desvolopament e creèt la National Capital Development Commission (Commission pel desvolopament de la capitala nacionala) en li balhant de poders executius. Aquesta commission foguèt supprimida en 1988 e remplaçada per la National Capital Authority (l'Autoritat de la capitala nacionala) qui permet a l'Estat de servar una certa influéncia sul territòri , e mai que siá vengut ara autonòm.

Embessonatges modificar

Galaría modificar

Referéncias modificar

  1. "Regional population, 2021". Australian Bureau of Statistics.

Ligams extèrnes modificar