Cal melhorar l'escritura d'aquel article.
L’ortografia, la gramatica, lo vocabulari, la sintaxi o autres aspèctes lingüistics incorrèctes son a verificar. Podètz corregir o crear la discussion.

La Beira Alta èra una anciana província (o region naturala) portuguesa, instituida formalament per una reforma administrativa de 1936. Malgrat aiçò, las províncias aguèron jamai pas de atribucion practica, e desapareguèron de la terminologia administrativa (mai pas del vocabulari quotidian dels portugueses) amb l'intrada en vigor de la Constitucion de 1976.

Anciana provincia de la Beira Alta

Localizacion modificar

Limitada al nòrd amb Trás-os-Montes e Douro alto, al nòrd-oèst amb lo Douro Litoral, a l'oèst e al sud-oèst amb la Beira Litorala, al sud amb la Beira Bassa e Espanha (amb la provincia de Salamanca, e Castelha-Leon)

Composicion modificar

Èra alavetz constituida per 32 concelhos, integranta gaireben la totalitat dels districtes de Guarda e Viseu e dos concelhos de l'orient del Coïmbra. Aviá la capitala dins la vila de Viseu. Autras vilas istoricas: Guarda e Pinhel.

Per qualques geografs, aquela província, amb la Beira Baixa, la Beira Trasmontana, formavan una unitat geografica màger: la Beira Interiora.

Actualitat modificar

actualament, lo seu territòri se tròba repartit per las regions Nòrd e Centre, apertenent a la primièra la subregion del Douro (concelhos de Moimenta da Beira, Penedono, Sernancelhe e Tarouca), e a la segonda a la totalitat de las subregions de la Beira Interiora Norte, la Cauna da Beira, lo Dão-Lafõs e tanben una pichona part del Pinhal Interior Norte (per enclausar en lo seu territòri los dos concelhos del districte de Coïmbra apertenentes a la Beira Alta)