Laureat Nobel

La Banca Grameen o Grameen Bank (literalament, « Banca dels vilatges ») es una banca especializada dins lo microcredit. Foguèt creada oficialament en 1976 per Muhammad Yunus al Bangladèsh. Ten gaireben 1400 sucursalas e trabalha dins mai de 50000 vilatges. Dempuèi sa creacion, paguèt 4,69 miliard de dolars de prèss e dona de taus de remborsament de gaireben 96,54 %.

L'organizacion e son fondator recebèron lo prèmi Nobel de la patz en 2006[1]. Ole Danbolt Mjøs (president del Comitat Nobel norvegia) diguèt qu' "Una patz durabla se pòt pas obténer sens qu'una partida importanta de la populacion trapa los mejans per sortir de la pauretat" e "lo microcredit es un d'aqueles mejans". Son fondator, Muhammad Yunus, foguèt destituit de la Grameen Bank lo 2 de març de 2011, benlèu a causa pressions venent del govèrn de Bangladèsh.

Istòria modificar

 
Muhammad Yunus, lo fondator de la banca Grameen.

Lo fondator de la banca es Muhammad Yunus, doctor en economia de la Vanderbilt University als Estats Units d'America. L'idèa li venguèt pendent una terribla famina al Bangladèsh en 1974. Lo prèst donat de 27 dolars americans (sens los riscs dels « prestaires sus gatge ») a un grop de 42 familhas lor permetèron de crear d'objetots per vendre. Yunus cresiá que prepausar de tals prèsts disponibles a granda escala poiriá melhorar la condicion de pauretat del mond rural de Bangladèsh.

La Grameen Bank nasquèt de las idèas de Muhammad Yunus. La banca comença coma projècte de recerca de Yunus associat als Projèctes economics e rurals de l'universitat del Bangladèsh de Chittagong e aquò, per far lo tèst de sa metòda de credit e de servicis bancaris prepausats a las zonas ruralas pauras. En 1976, lo vilatge de Jobra e d'autres vilatges a l'entorn de l'universitat de Chittagong foguèron los primiers de profeichar dels servicis de la Grameen Bank. La banca capitèt fòrça plan e lo projècte, amb l'ajuda del govèrn, foguèt espandit en 1979 al districte de Tangail (al nòrd de la capitala Dhaka). La capitada de la banca contiunha e s'espandís a d'autres districtes de Bangladèsh. En 1983, foguèt transformada en banca independenta pel govèrn de Bangladèsh.

Al començament de sègle XXI, la banca contunha de créisser pel país, e contuha de prepausar de prèsts pichons als paures de las zonas ruralas. Mièg de 2006, la banca ten mai de 21000 agéncias. Sa capitada  inspirèt de projèctes similars pel mond.

Lo metòde del microcredit modificar

Aqueles principis son la basa du microcredit e de la gestion de « gros d'autoajuda », aquel sistèma fonciona dins mai de 43 païses. Se prèsta d'argent a un grop de 5 personas, e es pas mai possible pel grop d'empruntar de nòu se una de las cinc personas fa fracas. Aquò crèa una dinamica de grop en tèrmes de responsabilitat (per que los autres membres del grop pòscan empruntar encara), aumentant atal la viabilitat economica de la Grameen Bank.

Dins un país ont pauc de femnas accedisson al credit pel biais de las bancas classicas, la Grameen Bank se focalizèt sus las femnas[2]. En efièt, representan 97 % dels empruntaires. Un estudi de la Banc mondiala mostrèt que l'accès a la femna al microcredit lor permet d'aver un melhor accès a las fonts e una participacion melhora a las decisions. D'autres economistas pensan que lo ligam entre le microcredit e la liberacion de la femna es mens important. Segon d'autres vejaires, la Grameen Bank es tanben pro remarcabla, son taus de remborsaments passa los 98 %. Pasmens segon lo Wall Street Journal, un cinquen dels remborsaments aurin al mens 1 an de retard en 2001. La Grameen Bank se defend declarant que mai de la mitat dels empruntaires al Bangladèsh (près de 50 milions) sortiguèro de la paureté mercé a lors emprunts. Concretament, totes los enfants en edat d'è!sser escolarizats son a l'escola, totes leo membres d'una familhan manjant 3 repais cada jorn, an de sanitaris, un ostal maison estanc a la pluèja, an accès a l'eaiga potabla, e son capables de remborsar 300 taka per setmana (unes  3 €).

Criticas modificar

Un article du Comitat per l'Anullacion del Deute del Tèrç Mond (CADTM) apièja sus l’ambiguïtat veire lo cinisme de l'entrepresa de Muhammad Yunus[3].

La feminista de Bangladèsh Edwige Peemans Poullet critica fòrça la Grameen Bank dins « La miniaturizacion de l’endeutament dels païses paures passa pe las femnas » febrièr de 2000[4],[5].

Notas e referéncias modificar

Vejats tanben modificar

Ligams extèrnes modificar