Aquel article (o seccion) es un esbòs.
Podètz partejar vòstras coneissenças e o melhorar (cossí?).

L'art del veire[1] o art veirièr (tèrmes a verificar; traduccions de catalan e de francés, respectivament) consistís en la creacion d'òbras d'art realizadas entièrament o principalament en veire. Lor talha es variabla: d'òbra monumentala o de l'installacion artistica fins a las cortinas o fenèstras, en passant per las òbras de talhièr o de fabrica, demest las qualas òm compta jòias e cobèrts.

Una copa datant de l'epòca romana, tecnic millefiori, venent d'una tomba d'Aemona (vila actuala de Ljubljana).
Escultura de Dale Chihuly, Jardins botanics reials de Kew, Londres.

Lo trabalh del veire(Veirièra? O veirariá? FR verrerie), tecnic a l'encòp foncionala e decorativa, s'es grandament desvolopada en Egipte e en Assiria. Inventada pels Fenicians, son los Romans que donan a la veirariá una granda importància. A l'Edat Mejana, los constructors de las grandas catedralas goticas e normandas pòrtan aquel art vèrs de nòvas cimas amb l'utilizacion del vitralh coma element decoratiu e arquitectual màger. Lo veire de Murano (laguna de Venècia), egalament conegut jol nom de veire de Venècia(En francés. Tanplan en occitan?), es lo resultat de centenas d'annadas de refinament e d'innovacions. Uèi encara, considèran Murano coma lo brèç de la veirariá artistica modèrna.

A la virada del sègle XIX, mentre que lo bufatge mecanic del veire es a remplaçar los bufaires de talhièrs, lo movement per la veirariá tradicionala atenh son ponch culminant. Tiffany, Lalique, Daum, Émile Gallé, las escòlas de Corning al nòrd de l'Estat de Nòva York, e la societat Steuben Glass Works elèvan los arts del veire a de nivèls sens precedents.

Lo veire e la mòda modificar

Recipients modificar

Arquitectura modificar

Vitralhs modificar

Façadas e estructuras de veire modificar

Escultura modificar

Tecnics e procedits modificar

Musèus modificar

Veire tanben modificar

Ligams connèxes modificar

Ligams extèrnes modificar

Nòtas e referéncias modificar

Nòtas modificar

Referéncias modificar

  • (en) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en anglés intitolat « Glass art ».
  • (fr) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en francés intitolat « Art verrier ».