Abadia de Nosta Dauna de l'Arrivet

L'abadia cisterciana de Nosta Dauna de l'Arrivet o de Santa Maria de l'Arrivet que's tròba a Auròs, en Vasadés, en Gasconha e dens lo departament de Gironda.

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Abadia de Nosta Dauna de l'Arrivet
Donadas
TipeAbadia
Construccionsègle IX Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolucion1791 Modifica el valor a Wikidata
Localizacion geografica
EstatFrança
Division territoriala francesaFrança metropolitana
Region francesaNòva Aquitània
DepartamentGironda
Arrondiment francésarrondiment de Lengon
Canton francésCanton d'Auròs
Comuna francesaAuròs Modifica el valor a Wikidata
Carte
monument istoric inscrit (1926) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Diocèsiarquebisbat de Bordeus (ca) Traduire Modifica el valor a Wikidata
ReligionCatolic roman

Lo son nom que vien d'Arrivet, afluent de Beuve qui trauca lo maine.

Istoric modificar

La construccion que sembla de remontar a l'epòca carolingiana, per'mor d'ua arquitectura de pilas e de murs integrats dens las construccions posterioras. Alavetz, qu'èra dilhèu un monastèri benedictin. En 1189, que s'estaquè a l'òrdi de Cistèu. Ua bula deu papa Urban IV que'u destaquè de l'Evescat de Vasats e que'u prengó devath la soa proteccion.

En 1593, l'abadia que subí las atacas deus protestants e ua partida que cremè.

En 1779, l'abat qu'èra Charles Benjamin Leclerc de Buffon, hrair cabdèt deu naturalista Georges-Louis Leclerc de Buffon.

A la Revolucion Francesa, las monjas qu'estón hòrabandidas, e lo lor monastèri qu'estó vendut com ben nacionau lo 30 de març de 1791.

En 1885, los bastiments qu'estón crompats per la familha Tamize qui comencè la restauracion. La governanta d'aquera familha, Loïsa Ripas, guarida a Lorda, que i hasó reprodusir ua tuta semblabla ad aquera de Massavielha de Lorda.

Enter 1938 e 1939, las monjas cistercianas de Blanhac (Lengadòc) que s'installèn a l'Arrivet per'mor despuish 1936 que cercavan un aute lòc tau lor monastèri despuish la construccion de l'aeropòrt de Tolosa-Blanhac. La preséncia de la tuta que convençó la mair abadessa de Blanhac per'mor ua anciana religiosa de la soa abadia qu'èra la cosia de Bernadeta Sobirós.

Ligams extèrnes modificar