Ab Urbe condita es una locucion latina, coneguda tanben en brèu coma AUC. Significa literalament « a partir de la fondacion de la Vila » o « dempuèi la fondacion de la Vila »[N 1].

Usatge istoric modificar

Aquel locucion latina èra utilizada pels ancians Romans coma origina de la datacion de las annadas dem calendièr roman[N 2].

Conversions modificar

La fondacion de Rome es fixada lo 21 d'abril de l'an 753 AbC., segon lo recit de Tit Livi[N 3].

Per transcrire una annada del calendièr estandard (calendièr gregorian) en annada del calendrièr roman, sufís de li apondre lo nombre 753 (per una annada ApC) ou 754 (per una annada AbC).

Per exemple:

  • Octavi ven emperaire, jol nom d'August, en 27 AbC, es a dire 754 - 27 = 727 ab Urbe condita o DCCXXVII AVC[N 4];
  • L'an 1 de l'èra crestiana, o Anno Domini o « èra de l'Incarnacion », correspond a l’an 753 + 1 = 754 ab Urbe condita, o « 754 dempuèi la fondacion de Roma », o, en latin: DCCLIV AVC ;
  • L’annada 2024 del calendièr estandard correspond a l'an 753 + 2024 = 2777 ab Urbe condita, o « 2777 dempuèi la fondacion de Roma », o, en latin: MMDCCLXXVII AVC.

Nòtas e referéncias modificar

Nòtas modificar

  1. Lo mot Urbs pren aicí una majuscula que designa pels Romans « la Vila » per excelléncia, es a dire Roma.
  2. Dins la practica, aquela notacion èra utilizada sonque pels istorians o los memorialistas; dins l'usatge corrent, se designava las annadas pel nom dels cònsols eponims, es a dire dels cònsols de Roma elegit per l'annada e donnant lor nom a aquela, o alara tanben per l'annada del règne de l'emperaire.
  3. Lo 21 d'abril de -753 es la data de la fondacion de Roma mai sovent retenguda pels istorians modèrnes.
  4. En latin, la letre « U » existís pas (foguèt introducha al sègle XVI per Pierre de la Ramée per de rasons linguisticas); los Romans notavan « V » per « U » e donc « AVC » per « AUC ».

Referéncias modificar

Veire tanben modificar

Ligams intèrnes modificar

Ligams extèrnes modificar