Fusta : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
m r2.7.1) (Robòt Apondre: ang:Holt
Ricou31 (discussion | contribucions)
Linha 34 :
* '''talh''': En aquel procèssus intervenon los boscatièrs o l'equipa de trabalhadors que pujan los monts e amb [[destral]]s o abocinadoras electricas o d'esséncia talhan l'[[arbre]] e li tiran las brancas e racinas e comencan a li sortir la rusca perque comence a secar. Sovent se recomanda que los arbres sa talhen en [[ivèrn]] o [[tardor]]. Se cal tornar plantar mai arbres qu'aqueles se talhèt.
* '''Transpòrt''': Es la segonda fasa e en aquela la fusta es transportada dempuèi lo luòc de talha cap a la [[rèssa]] e dins aquela fasa jògan un fum de causas coma l'[[orografia]] i l'infrastructura. Normalament la tiran d'[[animals]] o de [[maquina]]s mas dins qualques cases s'aprofiècha d'un [[riu]], s'i a un bon corrent d'[[aiga]] se daissa anar los troncs, s'i a pauc corrent se ligan fasent de barcassas que se pòscan guidar.
* '''Ressatge''': Dins aquela fasa la fusta es portada a la rèssa. La rèssa solament dividir en tròces la fusta segons l'usatge que se li va donar posteriorament. S'utilitza diferents tipes de rèssa coma per exemple, la [[rèssa alternativa]], la [[rèssa de cencha]], [[rèssa tornissa]] o amb [[rèssa de amb còdols]]. Qualques rèssas combinan divèrsas d'aquela tecnicas per melhorar la produccion.
* '''Secatge''': Es lo procèssus mai important per la fusta perque dona la qualitat.
** '''Secatge natural''': Se reünís las fustas en pilas separadas del sòl e amb de cròses perque baralhe l'aire entre elas e aparat de l'aiga. Lo problèma d'aquel sistèma es que demanda fòrça temps e per aquò es gaire rendable per l rèssa que vòl qu'aquò ane aviat.
Linha 48 :
** '''Secatge mixte''': Dins aquel procèssus s'utilisan lo natural e l'artificial: de comença amb un secatge natural que sortís l'umitat de 20-25% per seguir amb lo secatge artificial fins arribar al punt de secat o d'eliminacion de l'umitat desejada.
*** '''Secatge per bomba de calor''': Aquel procèssus es una autra aplicacion del sistèma de secatge per vaporizacion
 
 
== Derivats de la fusta ==