Glèisa de Jesucrist des Sants des Darrèri Dies : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ripchip Bot (discussion | contribucions)
Xqbot (discussion | contribucions)
m Robòt Modificar: vi:Giáo hội Các Thánh hữu Ngày sau của Chúa Giêsu Kitô; changement de type cosmétique
Linha 2 :
[[Fichièr:Slc_mormon_tempel.jpg|thumb|300px|Temple Principau e Sedença dera Glèisa mormona a Salt Lake City]]Era '''Glèisa de Jesucrist des Sants des Darrèri Dies''' (var. '''Glèisa de Jèsus Crist dels/dei/daus Sants dels/dei/daus darrièrs jorns''' o '''Glèisa de Jèsus Crist deus Sants deus Darrèrs dias''') o '''Glèisa Mormona''', ei era organizacion mès grana deth movement deth [[mormonisme]], ua denominacion [[restauracionisme|restauracionista]] deth [[cristianisme]]. Era sedença dera glèisa se tròbe a [[Salt Lake City]], Utah, as [[Estats Units]]. Siguec fondada per Joseph Smith çò [[6 d'abriu]], [[1830]] a Fayette, [[Nòva York]]. Dempús dera persecucion qu'experimentèren, era sua percaça der estat de [[Missouri]], e er assassinat de Joseph Smith a [[Illinois]], Brigham Young dirigic a un grop de pionèrs mormons ara region de [[Utah]], a on s'establiren permanentaments. Aué era glèisa a entre 8 e 10 milions de membres arreu deth mon. Es membres dera Glèisa de Jesucrist des Sants des Darrèri Dies se considèren crestians, mès diden non apartier a cap tradicion ortodoxa, catolica o en tot protestar. Eri cren qu'era glèisa mormona ei era restauracion dera glèisa originau establida per [[Jesucrist]]. Bères glèises crestianes non considèren eth mormonisme ua denominacion crestiana, donques que i a fòrça diferéncies substanciaus es es credences sus era natura de Diu e de Jesucrist.
 
== Istòria ==
[[Fichièr:Sacred Grove (1907).jpg|thumb|200px|Fotografia de la ''[[Arbreda Sagrada]]'' per George Edward Anderson, aprox.. [[1907]].]]
La Glèisa de Jesucrist dels Sants dels Darrièrs Jorns aguèt los sieus inicis quand lo jove José Smith (nascut lo 23 de decembre de 1805 en Sharon, comtat de Windsor, estat de Vermont als Estats Units) a l'edat de 14 ans, viviá en Palmyra (Nòva York, Estats Units). Smith relata qu'après aver legit a Santiago 1:5-6; "E se qualqu'un de vosautres a fauta de sabença, demandatz-la a Dieu, lo que dona a totes abundantment e sens retrach, e li serà donada. Mas demande amb fe, en dobtant pas brica; perque lo que dobte es semblable a l'onda de la mar, qu'es rosigada pel vent e tirada per una banda a una autra"; e d'aver-lo meditat en lo sieu còr, aucèt una oracion a Dieu, que reporta aver agut una vision celestial de Dieu Pari après el e Jesucrist, que ne diguèt:
Linha 18 :
A junh de 1829 Joseph Smith tramitèt los dreches d'autor del libre e amb l'ajuda de Martin Harris, Oliver Cowdery e David Whitmer, lo libre se publiquèt pel primièr còp al començament de 1830 en anglés e cap a 1886 en espanhòl e d'autres idiòmas.
 
== Mission ==
La mission de la Glèisa de Jesucrist dels Sants dels Darrièrs Jorns es convidar las personas a venir a Crist e se perfeccionar en El. Aquela mission a tres fasas qu'ajudan als membres e qu'o li son a el pas, a progressar mai en la siá vida tant de manièra temporala coma esperitala e son lo fondament de las tradicions e costums de la Glèisa:
 
Linha 39 :
Las oracions publicas e son dirigidas a "Paire Celestial", ofriguèt lo nom de Jesucrist, e seguit Amén. Quand la pregària se fa en public, es abitual que los participants dison "de mai" a la fin de l'oracion. Los membres de parlar anglés son benvenguts a utilizar "the", "thou", "thy" e "thine" (tu), quand se dirigisson a Dieu coma una forma de familiaritat e respècte. Los membres que parlan d'autres idiòmas utilizar lo familial per çò qu'es d'una sintaxi similara a l'oracion. La majoritat de las oracions son improvisades e se pòt far de genolhs, de pè o segut o d'autras. Inclinar lo cap e doblar los sieus braces pendent la pregària es comuns e fomentar.
 
== Organizacion ==
[[Fichièr:Lds church administration building.jpg|thumb|Lo Centre d'Administracion de la Glèisa de Jesucrist dels Sants dels Darrièrs Jorns en [[Saut Lake City]]]]
La glèisa, restaurada lo [[6 d'abril]] de [[1830]], afirma èsser la restauracion de la Glèisa originala qu'a existit en totas las epòcas de la tèrra e que demorèt en [[Granda Apostasia|apostasia]] dempuèi lo martiri dels apostòls de Jesucrist. La Glèisa es dirigida jos una organizacion qu'afirma èsser istoricament semblabla a la daissada pels apostòls de Jesucrist, amb profètas e apostòls en presidint a la glèisa. En tal respècti José Smith, Filh (Joseph Smith Jr., 1805-1844), e los autres profètas que li an succedit son de considerats profètas, cadun aconselhat per un quòrum de dotze òmes considerats apostòls.
 
== Umanitaris ==
La Glèisa de Jesucrist dels Sants dels Darrièrs Jorns crei que lo servici umanitari es una part essenciala de la siá mission (Faches 10:38). L'ajuda umanitària de la Glèisa de Jesucrist dels Sants dels Darrièrs Jorns se dona a aqueles qu'o an de besonh, ailà ont viscan e siatz quina siatz la religion, la siá raça, l'etnia o lo sieu sistèma politic. Los fons pel foncionament d'aquelas organizacions dependon de volontaris e de donacions dels membres de dejun de la Glèisa.<ref>[http://www.larousse.fr/encyclopedie/article/Services%20humanitaires%20de%20l'%C9glise%20de%20J%E9sus-Christ%20des%20saints%20des%20derniers%20jours/11004478 Servicis humanitaris de L'Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies]</ref>
 
=== La Societat de Socors ===
[[Fichièr:Relief Society House.jpg|300px|right|thumb|Vièlh ostal de la Societat de Socors de l'EJSDD a Santa Clara, Utah.]]
 
Linha 53 :
En los primièrs ans de la Glèisa après la siá fondacion lo 1830, l'accion umanitària foguèt se va sistematicament desaccelerar a causa de la pèrda de membres e de las persecucions en cors. Permanent de la glèisa la primièra organizacion umanitària foguèt establit lo 1955 a la Brigham Young University (BYU).
 
=== Centre Umanitari ===
[[Fichièr:Welfare Square grain silo.jpg|160px|right|thumb|Plaça del Benestar o ''Welfare Square'']]
 
Linha 60 :
La se nomena tanben Plaça de Benestar.
 
=== Fondacion LDS ===
La Fondacion dels Sants dels Darrièrs Jorns (LDS Foundation), tanben conegut coma LDS Charities es una de las brancas de la Glèisa de Jesucrist dels Sants dels Darrièrs Jorns. Aquela organizacion a coma objectiu ajudar las familhas pauras dins lo mond mejançant l'aument de la siá autonomia, la siá salut e l'educacion, e prestar assisténcia en situacions d'emergéncia causada per guèrras o desastres naturales. Ajuda se concedís a aqueles qu'o an de besonh, ailà ont viscan e siatz quina siatz la religion, la siá raça, l'etnia o lo sieu sistèma politic. Los fons pel foncionament de la Fondacion dels Sants dels Darrièrs Jorns, basat en lo volontariat, arribèt lo present dels membres de dejun de la Glèisa.
 
=== Lo magasèm de l'avesque ===
A nivèl local, la botiga es dins lo programa de supòrt de l'avesque de parents de la Glèisa de Jesucrist dels Sants dels Darrièrs Jorns. Se beneficia las familhas de la glèisa qu'o an de besonh. Un magasèm de l'avesque (tanben conegut coma lo "magasèm del Senhor '), a la glèisa de Jesucrist dels Sants dels Darrièrs Jorns se fa referéncia generalament a una basa de recorses utilizats pels avesques de la Glèisa per porgir de bens als besonhs. Las existéncias de magasèm de neurituds basicas e articles domestics essenciales.
 
Linha 136 :
[[ty:Te Ekalesia a Iesu Mesia i te Feia Mo‘a i te hau Mahana Hopea nei]]
[[uk:Церква Ісуса Христа Святих останніх днів]]
[[vi:Giáo Hộihội Các Thánh Hữuhữu Ngày Sausau Củacủa Chúa GiêGiêsu Su Ky TôKitô]]
[[zh:耶穌基督後期聖徒教會]]
[[zh-min-nan:Iâ-so͘ Ki-tok Āu-kî Sèng-tô͘ Kàu-hōe]]