Region Amhara : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Creacion de la pagina amb « La '''region Amhara''' es una dei nòu regions etiopianas, que vèn dau decopatge administratiu de 1994-1995, au moment de l... »
 
Cap resum de modificació
Linha 1 :
La '''region Amhara''' es una dei nòu [[regions d'Etiopia|regions]] [[Etiopia|etiopianas]], que vèn dau decopatge administratiu de [[1994]]-[[1995]], au moment de la mesa en plaça de la [[Republica federala democratica d'Etiopia]]. La 3ena Region-Estat a redigit lo sieu tèxte [[Constitucion|constitucionau]] en [[1998]]. S'estende especialament sus lei províncias ancianas de [[Begemder]] e de [[Gojjam]], englòba una partida de l'anciana província de [[Wollo]].
 
Ambé lo grope [[Ahmara]], que si precisa pas dins lo tèxte car si considèra coma "anant sensa dire", la constitucion regionala reconeisse l'existéncia de tres [[nacionalitat|nacionalitats]] (o [[etnia|etnias]]) : leis [[Agew]], leis [[Himra]] e leis [[Oromo]], çò que li permete de si representar ais eleccions regionalas. Au moment dei darriereis eleccions de [[mai]] de [[2005]], sus lei 294 sètis de l'Assemblada regionala per provir, 187 siguèron averadas per lo [[Movement Democratic d'Amhara]] e 107 per la [[Coalicion per l'Unitat e la Democracia]].
 
Lei competéncias son en cors de [[decentralizacion]]. Institucionalament, lo poder si devesís entre una branca [[poder legislatiu|legislativa]] (l'Assemblada que vòta lei projècts de lèis nòus e atribuisse lei mandats), una branca [[poder executiu|executiva]] partejada per 43 burèus regionaus (domani d'accion especific) e una branca [[justícia|judiciària]].
 
L'i vivon 19 120 005 personas ([[2005]]) dins una superficia de 159 174 km2.
 
[[Categoria:Region d'Etiopia]]
 
[[am:አማራ (ክልል)]]
[[ar:أمهرة]]
[[bg:Амхара (регион)]]
[[ca:Regió Amhara]]
[[cs:Amharsko]]
[[de:Amhara]]
[[el:Αμχάρα (περιφέρεια)]]
[[en:Amhara Region]]
[[es:Región Amara]]
[[fi:Amhara (osavaltio)]]
[[fr:Amhara (région)]]
[[he:אמהרה]]
[[hr:Amhara (regija)]]
[[hu:Amhara (szövetségi állam)]]
[[id:Region Amhara]]
[[it:Regione di Amhara]]
[[ja:アムハラ州]]
[[ka:ამჰარის რეგიონი]]
[[ko:암하라 주]]
[[lt:Amherų regionas]]
[[nl:Amhara (provincie)]]
[[nn:Amhara]]
[[pl:Amhara]]
[[pt:Amhara]]
[[ro:Statul Amhara]]
[[ru:Амхара (регион)]]
[[sh:Regija Amhara]]
[[sr:Регион Амхара]]
[[sv:Amhara (region)]]
[[zh:阿姆哈拉州]]