Albucassis : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
m tipografia
Vivarés (discussion | contribucions)
m venècia
Linha 2 :
'''Albucassis''' qu'ei la version [[occitan]]izada de '''Abu'l Qasim Khalaf ibn Abbas''', (en [[arabi]]: أبو القاسم بن خلف بن العباس الزهراوي), que ho un [[mètge]] [[arabi]] qui viscó aus [[sègles X]] e [[XI]] de l'[[era crestiana]] a [[Còrdoa]]. Albucassis que ho l'autor d'una sòrta d'enciclopèdia medicau en trenta libes titolada ''[[Al-Tasrif|Kitab Al-Tasrif]]'': (Lo Metòde de medecina), e qu'ei considerat com lo pair de la çurgeria modèrna. Lo trentau volum d'aquera òbra qu'ei un tractat çurgicau (''[[La çurgeria d'Albucassis]]'') que ho arrevirat en occitan per iniciativa de Gaston III de Foish-Bearn ([[Gaston Fèbus]]) e qui demora, uei lo dia, un manescrit en la bibliotèca de l'[[Universitat de Montpelhièr]]<ref>[http://books.google.com/books?id=8RW4AAAAIAAJ&hl=fr&cd=1&source=gbs_ViewAPI La çurgeria d'Albucasis a Google Book]</ref>.
 
Albucassis que vadó a Madinat az Zahara, près [[Còrdoa]] en lo [[Califat de Còrdoa]], a sègle IV de l'[[Egira]] e X de l'era crestiana. La soa òbra que ho en purmèr arrevirada a [[Toledo]] en [[latin]] per [[Girard de Cremona]]. L'escrivan e erudit occitan [[Robèrt Lafont]] que soslinha qu'aqueth tractat qu'ei mentavut dens las edicions [[VeneziaVenècia|venezianasvenecianas]] de la ''Cyrurgia Parva'' (fin deu XVau sègle) deu mètge [[Montpelhièr|clapassièr]] [[Gui de Chaulhac]] e dens la Chirurgia de [[Pietro d'Argellata]].
Lafont que tornè editar lo texte occitan febusian (en lo qualicar de "pirenenc") dab las soa rica iconografia. L'origina dialectala e febusenca (lo manuscrit de Montpelhièr que porta las armas e la devisa de Fèbus) que he pensar a Lafont qu'aqueth texte non pòt pas estar d'origina clapassièra a maugrat qui lo son tèma qu'èra de grana actualitat per l'Universitat de Montpelhièr en ua tempora de desenvolopament de la çurgeria, mei que mei dens lo lo tribalh de Gui de Chaulhac e deu mètge reiau d'origina [[Normandia|normanda]] ''Henri de Mondeville''.