Michelangelo Buonarroti : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
EmausBot (discussion | contribucions)
m r2.6.4) (Robòt Apondre: kbd:Микеланджело
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 19 :
Pertocat per son trabalh, Domenico lo recomandèt al mèstre de Florença, [[Laurenç de Medici]]. De 1490 a 1492, Miquèl Àngel cresquèt a l’escòla de Laurenç e foguèt influenciat per un ambient liure que formèt sas idèas sus l’art e sos sentiments sus la sexualitat. Admirèt las colleccions d'estatuas grègas anticas dels Medicis, e decidiguèt de se far escultor. Comencèt per copiar una masca de faune e, vist lo resultat, Laurenç lo recompensèt amb cinc ducats al mes.
 
Estudièt lo còrs uman e l’[[anatomia]] a l'espital Santo Spirito de Florença (1490) e a Roma (1540), collaborant a illustrar d'un tractat d'anatomia amb [[Realdo Colombo]] mètge e amic. Los còrs de Miquèl Àngel servisson l’art, mai que lo respècte rigoròs de l'anatomia umana (alongament de las caras e distorsions destinadas a metre en relèu un trait moral).
 
Aprèp la mòrt de Laurenç en 1492, [[Pèire II de Medici]] (lo pus jove filh de Laurenç e novèl cap dels [[Medici]]s) refusa d’èsser lo mecènas de Miquèl Àngel. A aquesta epòca las idèas de [[Savonarola]] venguèron popularas a Florença. A causa d'aquelas pressions, Miquèl Àngel decidiguèt de quitar Florença e de s’installar durant tres ans a [[Bolonha]]. Pauc aprèp, [[Raffaele Riario]], lo cardinal de ''[[San Giorgio al Velabro]]'', li demandèt de venir a [[Roma]] en 1496. Per comandita e jos l'influéncia de l’[[antiquitat romana]], escultèt doas estatuas : ''[[Bacus (Miquèl Àngel)|Bacus]]'' e ''[[La Pietà (Miquèl Àngel)|La Pietà]]''.
Linha 37 :
Lo [[Tombèl de Juli II]] en la [[basilica de Sant Pèire Encadenat]] foguèt acabat en 1545 (quaranta ans aprèp la comanda).
 
Dempuèi deTre 1546, foguèt nomenat arquitècte de la [[basilica de Sant Pèire]]. En 1561, lo papa [[Piu IV]] comandèt de bastir la [[basilica de Santa Maria dels Àngels e dels Martirs]] dins las [[tèrmas de Dioclecian]], òbra que non poguèt acabar.
 
Miquèl Àngel se moriguèt a Roma lo 18 de febrièr de 1564 amb 89 ans. Sa vida es escrita dins ''[[Le Vite]]'' ({{cita|Las Vidas}}) de [[Giorgio Vasari]]. [[Santi di Tito]] participèt a la preparacion de sos obsèquis.