Argela : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
Linha 24 :
== Usatges de l'argila per l'òme ==
 
L'argila, venent del sol o ròca sedimentària, es plasticplastica quand se mescla amb aiga, mas dura e resistent quand es cuècha dins un [[forn]]. Aquò a permés a l'òme dempuèi l'[[antiquitatAntiquitat]] de ne far diferents usatges, que lo maspus important es la fabricacion de recipients.
 
=== Primièrs usatges de l'argila ===
[[Imatge:Vaso Campaniforme Ciempozuelos.jpg|thumb|right|Jarra en forma de campana d'argila negra]]
Dins loAl [[neoliticNeolitic]], abans de descobrir la [[terralha]] qu'elabòra de pèças de fanga cuèchas, los umans ja utilizavan la fanga (argila molhadabanhada e pastada) per ne far d'aisinas per sos besonhs, coma manjar produches secs (cerealas), o liquids, pasmens èran pas restancas. Mas en observar las pèças que sortissiansortissián del encendis dels poblats, e vesent que sortissiansortissiín entièra, mas solidas e estancas, perque avian cuèit. foguèt atal que descobriguèron la terralha que losli permetèronpermetèt de gardar los liquids.
 
Los primièrs usatges de l'argila foguèron la fabricacion de totes modèls de restancs per contenir de produches necessaris a las installacions umanas: plats, gòts, padenas, caçairòlas, etc. Aquelas aisinas foguèron subretot utilsutilas per gardar de provisions, coma: l'aiga, los legums, los fruches, etc.
 
Dempuèi lo [[neolíticNeolitic]] fins a l'[[edatEdat mejanaMejana]], l'argila s'utilizavautilizèt per a construir los parets dels ostals.
 
Los romans admiravan la [[ceramica]] dels [[Grècia Antica|grècs]], que la tecnica èra de trempar la pèça dins una preparacion amb de particulas d'argila de nauta dòsi e d'elements especials, aquò rendavarendiá una melhora brilhància al [[polir]]. Mai tard, la coguèron dins un forn de granda oxigenacion. Las pèças se fasián amb de mòtles qu'avian de motius decoratius repetits qu'aprèp demoravan reprodusits en relèu sus la superfícia de la pèça.
 
Lo procèssus artesanal d'elaboracion de las pèças d'argila a subit pauc de variacions fins uèi ara.
 
=== La ceramica uèi ===
PendentAl lo seglesègle XIX en [[Anglatèrra]] e en [[Euròpa]] foguèt lo am dels objèctes de decoracion produsits en seria e de prètz bas.
 
En [[Espanha]] èra lo vam de las [[jarra]]s de tèmas antics e mitologics (fabricas de ''El buen retiro'' (Madrid), ''Sargadelos'' (Galícia) o ''La Cartuja'' (Sevilha)).
Linha 45 :
La ceramica industriala aprèp [[1890]] foguèt de granda qualitat. Coma amb l'''[[Art Nouveau]]'' a [[París]] o lo [[Bauhaus]] creèron una granda influéncia dins la ceramica industriala, encara que la ceramica artesanala e individuala se manten viva fins a uèi.
Uèi, segon los elements minerals contenguts dins l'argila, trobarem argilas de diferentas colors: roja, blanca, negra, etc. Tanben i a diferents tipes d'argila segon l'usatge que se vòl donar (teules, aisina de cosina etc.).
 
=== Lo futur de l'argila ===