Manuel Sanchis i Guarner : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cedric31 (discussion | contribucions)
Ajust categorias
Gavach (discussion | contribucions)
Linha 9 :
Manuel Sanchis Guarner foguèt un dels participaires a l'elaboracion de las [[Normes de Castelló]]. Defendiá la tèsi que lo valencian es una modalitat dialectala d'una lenga comuna partetjada amb de variantas diferentas en [[Catalonha]] e a las [[Balearas]], pr'aquò pas jamai subordinada o inferiora a elas. Expausèt aquelas idèas dins son libre [[La llengua dels valencians]], en argumentar que degun dins lo passat aviá discutit l'unitat de la lengua al País Valencian.
 
Participèt a la [[Guèrra Civila espanhòla]] en defensa de la Republica. Aquò li costèt de ne patir de represàlias pendent lo [[franquisme]]. Passèt pel camp de concentracion dels presonièrs politics de [[Salamanca]] fins a far son temps de condamnacion a [[Madrid]] (de [[1939]] a[[1943]]). Foguèt fòrabandit a [[Malhòrca]] entre [[1943]] e [[1959]] (periòde que s'i assolida sa collaboracion amb [[Francesc de Borja Moll]] per l'elaboracion del [[DCVB]]). En [[1959]] tornèt a [[València]] coma professor de francés a l'Institut San Vicente Ferrer fins que en [[1960]] foguèsse nomenat professor non numerari a l'[[Universitat de València]]. A la debuta de las annadas seissanta dintrèt dins l'[[Institut d'Estudis Catalans]] e va foguèt expulsat de la societat culturala [[Lo Rat Penat]] per encausa de sa defensa de l'unitat de la lenga. En [[1966]] foguèt acceptat dins la [[Real Acadèmia de la Història]]. En [[1978]] foguèt victima d'un atemptat de bomba organizat per de sectors d'[[extrèmadrecha]]. Actualament son filh, que se ditz tanben Manuel Sanchis Guarner, es membre del [[Consell Valencià de Cultura]].
En 2006 se celebra lo vint-e-cinquen anniversari de la mòrt de Manuel Sanchis Guarner amb una exposicion a l'Universitat de València organizada per l'[[Acadèmia Valenciana de la Llengua]].
 
 
== Ligams extèrns ==