Velocitat : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
Linha 33 :
== Vector velocitat ==
 
Lo vector velocitat instantanèa <math>\vec v</math> d'un objècte que lasa posicion al temps <math>t</math> es donada per <math>\vec x(t)</math> calculat coma la [[derivada]]
 
:<math> \vec v = \frac {\mathrm d\vec x}{\mathrm dt}</math>
 
L'acceleracion es la derivada de la velocitat, e la velocitat es la derivada de la distància, pera rapòrtrespièch aldel temps.
 
L'[[acceleracion]] es lo taus de cambiament de la velocitat d'un objècte sus lo periòde. L'acceleracion mejana <math>a</math> d'un objècte que lasa velocitat cambiament a partirpassa de <math>v_i</math> a <math>v_f</math> pendent un periòde <math>t</math> es donada per :
 
:<math> a = \frac {v_f - v_i} t</math>
 
LeLo vecteurvector d'accélérationacceleracion instantanéeinstantanèa <math>\vec a</math> d'un objetobjècte dontque lasa positionposicion aual temps <math>t</math> estes donnédonada parper <math>\vec x(t)</math> estes
 
:<math>\vec a = \frac {\mathrm d\vec v} {\mathrm dt} = \frac {\mathrm d^2\vec x} {\mathrm dt^2}</math>
 
La velocitat finala <math>v_f</math> d'un objècte aviant amb la velocitat <math>v_i</math> puèi accelerantd'acceleracion amb un taus constantconstanta <math>a</math> pendent un temps <math>t</math> es:
 
:<math> v_f = v_i + a t \,</math>
 
La velocitat mejana d'un objècte subissent una acceleracion constanta es <math>{\scriptstyle\frac12}(v_i + v_f)</math>. Per trobar lo desplaçament <math>d</math> d'un tal objècte accelerant pendent lo periòde <math>t</math>, substituirremplaçar aquela expression dins la primièra formula per obtenir :
 
:<math> d = \frac {v_i + v_f} 2 t</math>
Linha 63 :
:<math> v_f^2 = v_i^2 + 2 a d</math>
 
Aquelas equacions son validas per la mecanica classica mas pas per la [[relativitat restrenhentarestrencha]]. En particular en mecanica classica, totes seràn d'acordiacòrdi sus la valor de <math>t</math> e las règlas de transformacion per la posicion creant una situacion ont totes los observators qu'accelerantacceleran pas descrivon l'acceleracion d'un objècte amb las meteissas valors. Ni l'un ni l'autre son pas vertadièrs per la relativitat restrenhentarestrencha.
 
L'[[energia cinetica]] d'un objècte se desplaçant en [[Translacion (geometria)|translacion]] es linearaproporcionala amba sa [[massa]] e loal carrat de sa velocitat :
 
:<math>E_c = \tfrac1 2 mv^2 </math>