Invaliditat : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cornelhac1 (discussion | contribucions)
m a renomenat Discapacitat en Invaliditat
Cornelhac1 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 :
<!--Article redigit en lengadocian-->
{{1000 fondamentals}}
LaL''''invaliditat''' o l'''discapacitat'infirmitat''' es una restriccion per desvolopar mai d'una activitat provocada per la deficiéncia o limitacion de las foncions fisica o mentala. La discapacitat significaSignifica, doncas, un desavantatge sus las autras personas.
 
== DiscapacitatInvaliditat intellectuala ==
=== Critèris d'identificacion ===
La consideracion de discapacitatd'invaliditat intellectuala requerís de la coexisténcia de tres critèris:
* L'existéncia d'un foncionament intellectual significativament inferior a la mejana: lo foncionament intellectual fa referéncia a unUn nivèl d'intelligéncia inferior a la mejana; la concepcion d'intelligéncia que s'utiliza es la prepausada per Gardner, que parla d'una estructura multipla amb de sistèmas cerebrals semiautonòms, que pòdon interactuar enter els-meteisses; se considèra de discapacitatd'invaliditat se lo coeficient d'intelligéncia es menormendre que 70 e se se produtz un problèma adaptatiu.
* La preséncia de dificultats en doas o mai abiletats adaptativas:, las abiletats adaptativas fanen referéncia a l'eficàcia de las personas per s'adaptar-se e satisfar lors besonhs.
* Lor manifestacion abans los 18 ans: correntament una discapacitat intellectuala significativa es detectada pendent la mainadesa.
 
=== Causas ===
ISe atròba de factors genetics, coma lo sindròm de Down, d'errors congènitas del metabolisme, coma la fenilcetonúria, d'alteracions del desvolopament embrionari, de problèmas perinatals, restacats al moment de la [[jasilha]], de [[malautiá]]s infantilas, de deficits ambientals, cognitius, personals e socials.
 
I a de factors genetics, coma lo sindròm de Down, d'errors congènitas del metabolisme, coma la fenilcetonúria, d'alteracions del desvolopament embrionari, de problèmas perinatals, restacats al moment de la [[jasilha]], de [[malautiá]]s infantilas, de deficits ambientals, cognitius, personals e socials.
 
{{commons|Category:Disabled people}}