Urani : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Ricou31 (discussion | contribucions)
Linha 19 :
I a dos isotòps radioactius de l'urani: l'U238 e l'U235 que se desintègran gradualament en elements “filhs”. Dos d'aqueles, lo Th230 ([[tòri]]) e lo Pa231 ([[protactini]]), tanben se descompausan amb semividas utilas per la datacion. L'aspècte essencial es que los isotòps “pars” de l'urani son solubles dins l'[[aiga]] mentre que los filhs o son pas. Son necessaris aperaquí 100 gramas de [[carbonat de calci]] per obtenir una bona datacion.
 
Lo metòde s'utiliza per datar de [[ròca]]s amb un naut contengut en carbonat de calci, sovent aquelas que se depausan per l'accion de las aigas superficialas o sosterranhas venent dels luòcs rics en [[calç]] o a causa del filtratge dins las caunas amb un naut contengut en calç. Las [[estalagmita]]s se forman atal dins aquel tipe d'[[balma|espelugas]]. Los objèctes e los [[òs]]ses normalament demòran incrustats dins de jaces de carbonat de calci o d'autres tipes de sediments entre diferents nivèls dels depauses calcaris.
 
La principala dificultat essenciala es de determinar lo bon ordre del depaus dins una bauma; aquò es una causa ges facila e s'explica atal qu'aquel metòde sovent dona de resultats ambigús. Pasmens, lo metòde se mostrèt fòrça util, coma per exemple a la bauma de [[Pontnewydd]], al nòrd de [[Galas]], ont se trobèt un objècte vièlh de {{formatnum:220000}} ans o en [[Alemanha]], dins lo jaç de [[Bilzingsleben]], ont se trobèt un objècte vièlh de {{formatnum:414000}} ans.