Departament d'Arièja : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
ArthurBot (discussion | contribucions)
Ricou31 (discussion | contribucions)
Linha 30 :
* [[Sent Gironç]] se prepausava coma caplòc d'un departament que comprendriá lo sud de [[Comenge]], [[Coseran]] e país de Fois o Comenge tot e Coserans.
 
Es Marc-Guillaume Vadier (deputat del [[Tèrç Estat]] del país de Fois) qu'impausèt, fin finala, lo sieu projècte, que correspond, amb qualques excepcions (qualques comunas comengesas retiradas en 1791 e las comunas de la riba esquèrra d'[[ÈrsErs]], a l'entorn de [[Belestar]], restacadas en 1794) al departament actual.
 
Al país de Fois, ais central del departament nòu, èran ajustats Coseran e una part de la tèrra de [[Mirapeish]] que, dempuèi lo [[sègle XII]] pel primièr e lo [[sègle XIII]] per la segonda, avián pas mai de passat comun amb el. Lo país de Fois èra una província en el meteis. Coseran aviá seguit lo sort de Comenge, doncas de Gasconha, e la tèrra de Mirapeish èra [[Lengadòc|lengadociana]], tot aquò amb institucions e regims fiscals e senhorals diferents. S'i ajustèt, en rason de ligams istorics amb lo [[comtat de Fois]], lo pais sobeiran de [[Donasan]], sul penjal audenc.