Canton francés : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Luckas-bot (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 :
<!--Article redigit en lengadocian-->
En [[França]], un '''canton''' es una anciana [[Administracion territoriala de la França|division administrativa]], cadaara estatistica e electorala. Cada [[Arrondiment francés|arrondiment departamental]] èssentes subdevesit en cantons.
 
== Ròtle e administracion ==
 
Lo ròtle dels cantons es ara solament electoral e estatistic ; a las [[eleccions cantonalas (França)|eleccions cantonalas]], cada canton elegís un conselhièr que lo representa al [[conselh general]] del [[Departament francés|departament]] (levat a [[París]], que lo conselh de París es elegit d'un autre biais, e qu'a pas de cantons, emai se d'un punt de vista estatistic, los vint [[arrondiments de París]] son de còps considerats coma de cantons). En zona urbana, una meteissa [[Comuna francesa|comuna]] recobrís generalament mantun canton. En zona rurala, un canton es sovent format de mantuna comuna pichona; arriba alara sovent que los principals servicis administratius (brigada de gendarmariá, etc.) sián concentrats dins lo [[capluòc]] de canton.
 
Los cantons forman tanben una circonscripcion judiciària en tant que sèti del [[tribunal de primièra instància]]. Istoricament los cantons èran apelats « justícias de patz ».
Linha 21 :
 
Dempuèi [[1800]], de cantons tròp pauc poblats son estats suprimits, mentre que de cantons novèls son estats creats dins cèrtas zonas qu'an conegut una creissença demografica fòrta, principalament de zonas urbanas. Al total, lor nombre a sensiblament aumentat.
 
La refòrma de las collectivitats votada en novembre de 2010 prevei una modificacion dels cantons que serviràn a partir de 2014 a elegir los conselhièrs territorials (a l'encòp pel conselh regional e lo conselh general).
 
== Estatisticas ==
Linha 26 ⟶ 28:
Lo nombre de cantons es variable d'un departament a l'autre (lo [[Territòri de Belfòrt]] n'a 15, lo [[Nòrd (departament)|Nòrd]] 79). Al total, existiá 4039 cantons en França [[en 2004]], dont 156 dins los [[departaments d'otramar]]. L'illa de [[Maiòta]], dont l'administracion territoriala es pròcha de la dels departaments, es tanben devesida en 19 cantons.
 
[[Lista dels cantons franceses]]
 
== Vejatz tanben ==
* [[Lista dels cantons franceses]]
 
=== Ligams intèrnes ===