Desèrt de Gòbi : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Xqbot (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: hi:गोबी मरुस्थल; changement de type cosmétique
Linha 4 :
Durant l'istòria, lo Gòbi foguèt una part del grand [[Empèri mongòl]], e foguèt lo sèti de ciutats importantas al ras de la [[Rota de la Seda]].
 
Lo Gòbi es un desèrt dich [[ombra oragrafica]] format pel blocatge de las nívols per la cadena d'[[Imalaia]].
 
Lo Gòbi mesura mai de 1610 km del sud oèst al nòrd èst e 800 km del nòrd al sud. Es pus larg a l'oèst, al long de la linha que jonh lo [[Lac Bosten]] e lo [[Lop Nor]] (87°-89° eèst). Ocupa un arc de tèrra de 1295000 km2<ref>John W. (ed.) ;Editors and reporters of ''The New York Times''; 2006; The New York Times Almanac; 2007; Penguin Books; New York, IBSN0-14-303820-6 ; pagina456</ref> en superfícia, que ne'n fa lo cinquen pus vast desèrt del mond e lo pus grand d'[[Asia]]. La majoritat del Gòbi es pas cobèrt de sabla mas de ròcas.
[[Fichièr:OmnogoviLandscape.jpg|thumb|right|250px|Païsatge de la província d'Omnogovi en [[Mongolia]]]]
Es un replanat cobèrt de puèges e de peireguièrs e limitat per de montanhas, amb una altitud de 800 a 1 000 m. Per la siá situacion, es un desèrt fred e d'una granda ariditat, de clima continental rigorós, amb de temperaturas mejanas de -15&nbsp;°C en genièr e 25&nbsp;°C en julhet, e de pluèjas estivalas compresas entre 100 e los 200 mm annadièrs. L'escassa populacion (0,3 h/km²) se concentra a l'entorn dels nombroses oasis, mas la majoritat dels abitants son nomada, e se consacran a l'elevatge de cabras, fedas, cavals e camèls.
 
Lo bacin de Nemegt, dins la província d'Omnogovi al sud de Mongolia es nomenat localament la "val dels dinosaures" pr'amor de la preséncia de jaciments de [[fossil]]s, en particular d'uòus de dinosaures.
 
== Referéncias ==
<references />
 
[[Categoria:Desèrt]]
 
[[ar:صحراء جوبي]]
[[be:Пустыня Гобі]]
Linha 38 ⟶ 40:
[[gl:Deserto de Gobi]]
[[he:מדבר גובי]]
[[hi:गोबी मरुस्थल]]
[[hr:Gobi]]
[[hu:Góbi]]