Crotz Roja : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
Linha 89 :
 
== Principis fondamentals ==
La FICR atal coma, leslas destintasdivèrsas Societats Nacionalas realizan son accion daval setsèt principis.
 
Proclamats a Viena en 1965, los setsèt Principis Fondamentals crèan un ligam entre las Societats Nacionalas de la Crotz Roja e del creissentCreissent Roge, lo CICR e la FICR. Los Principis Fondamentals garantisson la continuïtat del Movement de la Crotz Roja e del Creissent Roge e son trabalh umanitàriumanitari.
 
* '''Umanitat''': Lo Movement Internacional de la Crotz Roja e del Creissent Roge, que donèt naissença a la preocupacion de prestar ajuda, sens discriminacion, a totes los ferits suls camps de batalhabatalhièrs, s'esforçar, amb son aspècte internacional e nacional, de prevenir e aleujar la sofrença dels òmes en totas leslas circonstàncias. Tendent a aparar la vida e la santat, atale comamai a far respectar la persona umana. Favorir la compreneson mutuala, l'amistat, la cooperacion e una patz durabledurabla entre totes los pòbles.
 
* '''Imparcialitat''': Fa pas cap de destriament de nacionalitat, raça, religion, condicion sociala o cresença politica. Se consacra unicament a secorrir los individús en proporcion de las sofrenças, remediant a lalas necessitats ie donant prioritat al maspus urgent.
 
* '''Neutralitat''': Per conservar la confisança de totes, lo Movement s'absten de prendre part a las ostilitats e, en tot temps, dins las controvèrsias d'ordre politic, racial, religiós e ideologic.
 
* '''Independéncia''': Lo Movement es independent. Auxiliars dels poders publics endins sasas activitats umanitàrias e somessomés a las leis que regisson los païses respectius, las Societats NacionalsNacionalas devandevon, pasmens, conservar una autonomia que loslor permeta d'agir totjorn d'acòrd amb los principis del Movement.
 
* '''Caractèr Volontari''': Es un movement de secors volontari e de caractèr desinteressat.
 
* '''Unitat''': En cada país pòt existir un sola Societat de la Crotz Roja o del Creissent Roge, que caldeu èsser accessibla a totes e estendre son accion umanitària a la totalitat del territòri.
 
* '''Universalitat''': Lo Moviment Internacional de la Crotz Roja e del Creissent Roge, ont las Societats an de dreches egals e lo dever de s'entrajudar , es universal.
 
Lo '''principi de neutralitat''' provoquèt de criticas en nombrosas d'ocasions nombrosas, qu'empachèt la Crotz Roja de denonciar de situacions de violacions dels dreches umans dins los territòris ont trabalhatrabalhava. Exemples: "silenci" al subjècte dels camps de concentracion [[Nazisme|nazis]] pendent la [[Segonda Guèrra Mondiala]], crisis umanitàrias en [[Africa]] o la preson de [[Guantànamo]] aprèp lo l'11 de setembre 2001. Alara qu'aquel silenci permet a la CreuCrotz Roja d'entrar dins de territòris o presons ont d'autras [[ONG]] o pòdon pas. Pasmens, los grops terroristas del Hamàs o del Hesbollà no permeton pas a la '''Crotz Roja''' que visite los captiúscaptius israelians que son en son poder.
 
== Las societats nacionalas ==