Nelson Mandela : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 23 :
'''Nelson Rolihlahla Mandela''', nascut lo [[18 de julhet]] de [[1918]] a Mvezo, foguèt lo primièr president de [[Sud-Africa]] elegit al sufragi universal e un dirigent del movement anti[[apartheid]]. Foguèt lo laureat del [[Prèmi Nobel de la Patz]] en [[1993]].
 
Nelson Mandela èra membre del [[Congrès Nacional African]] (''Africa National Congress'', ANC) dempuèi [[1944]], per tal de luchar contra la dominacion politica de la minoritat blanca e la segregacion raciala qu'impulsava. Venguèt [[avocat]] e participèt a la lucha non-violenta contra las leis de l'apartheid, qu'èran estadas establidas pel govèrn del [[Partit Nacional (Sud-Africa)|Partit Nacional]] [[Afrikaner]], arribat al poder a las eleccions del [[1948]]. L'ANC foguèt proïbit en [[1960]] sens que la lucha pacifica done de resultats tangibles. Mandela fondèt e dirigiguèt la branca militara de l'ANC, ''[[Umkhonto We Sizwe]]'', en [[1961]], que menèt una campanha de [[sabotatge]]s contra d'objectius militars. Emprisonat per òrdre del govèrn sud-african amb lo supòrt de la [[CIA]],<ref name="weiner"> {{en}} Weiner, Tim ([[2007]]), ''Legacy of Ashes'', Penguin Group, 2007. ISBN 978-1-84614-046-4, pàg. 362.</ref> foguèt condemnat a la preson a repetuitatperpetuïtat e als [[trabalstrabalhs forçats]]. Venguèt una celebritat en beneficiant d'un fòrt supòrt internacional, apareissent coma un simbòl de la lucha per l'egalitat raciala, especialament après lo [[protestas de Soweto|chaple de Soweto]], de junh de [[1976]].
 
Après vint-e-set ans de preson, Mandela foguèt desliurat lo [[11 de febrièr]] de [[1990]], e sostenguèt la reconciliacion e la negociacion amb lo govèrn del president [[Frederik Willem de Klerk|Frederik de Klerk]]. En [[1993]], recebèt conjuntament amb aqueste lo [[Prèmi Nobel de la Patz]] per les seunas accions en favor de la fin de l'apartheid e l'establiment d'una [[democracia]] non raciala al país.