Vasco da Gama : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
Linha 55 :
Lo 20 de mai de 1498, la flòta atenhèt [[Kappakadavu]], prèp de [[Calcuta]], dins l'actual estat indian de [[Kerala]],<ref>[http://www.dw-world.de/dw/article/0,,319550,00.html Calendário Histórico - [[Deustche Welle]]]</ref> atal foguèt establida la Rota del Cap e abert lo camin maritim dels Europèus cap a Índia.
 
Lo jorn seguent son arribada, entre la multitud reünida sus la plaja, foguèron saludats per dos moros de [[Tunis]]; un d'eles s'adrecèt en castelhan ''«Al diable que te faguèt; que te portèt per aquí?». E demandèt çò que venián cercar tan luènh; e respondèron: «Venemos cercar crestians e espècia.»'', contada per Álvaro Velho. AlEn veirevesent de laslos imatges de las divessas [[IndòsIndós]], Gama e sos òmes pensèron de veire sants crestians, per contrastecontrast amb los musulmans que tenguèronqu'avián pas d'imatges. La cresença dins los "crestians d'Índia", coma foguèron nomenats, perdurèt qualque temps dempuèi lo retorn.<ref>Diffie, Bailey W. and George D. Winius, "Foundations of the Portuguese Empire, 1415–1580", p.180-181 (1977) Minneapolis: University of Minnesota Press. ISBN 0-8166-0782-6.</ref>
 
Pr'amor las negociacions amb lo governador local, [[Samutiri Manavikraman Rajá]], foguèron dificilas. Los esfòrces de Vasco da Gama per obtenir de condicions comercialas favorablas foguèron dificultadas per la diferéncia de culturas e per la paure valor de las merças per cambiar,<ref>La flòta de Vasco da Gama foguèt armada per Bartolomeu Dias, que ja aviá navigat fins al [[cap de Bona Esperança]] en [[1488]]. Dias, abituat a comerçar amb las tribús que alara demoravan sus la còsta occidentala d'Africa, forniguèt la flòta amb merças coma pèrlas de [[veire]], taças de [[coire]], [[estam]], [[campaneta]]s, anèls de [[laton]], teissuts de [[coton]], [[òli]] e [[sucre]], que s'averèron utils dins sos viatges, per las cambiar amb lo comèrci local. La flòta de Vasco da Gama, atal, foguèron pas fornida per comerçar amb una cultura pus sofisticada coma aquela d'Índia a l'epòca, abituada a negociar articles de luxe coma teissuts de calicò, [[espècia]] e [[pebre]].</ref> amb los representants del ''samorin'' (mèstres de la region de calicut o Kozhikode) escarnits per aquelas ofèrtas, e los mercants arabis ala installats e determinats a resistir a la concurréncia pas desirada. Las merças presentadas pels portugueses se trobèron insufisentas per impressionar lo ''samorin'', en comparason amb los bens de granda valor ali comercializadas, çò que creèt una certana malfisança. Los portugueses acabèron per vendre sas merças a bas prètz per poder comprar de pichonas quantitats d'espècias e jòias per tornar prene al reialme.
 
Enfin lo Samorin foguèt satisfach de las cartas de D. Manuel I e Vasco da Gama capitèt a obtenir una carta equivòca de concession de dreits per comerçarcomerciar, mas acabèt per partir sens avertir lo Samorim e lo seu cap de la Marina [[Kunjali Marakkar]] insistiguèron per que deissedaissèsse totes los seus bens coma garantiagarantida. Vasco da Gama gardèt los sieus bens, mas daissèt qualques portugueses amb òrdre d'instaurar un establiment de comèrci.
 
=== Retorn en Portugal ===