Flandra (region istorica) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
TXiKiBoT (discussion | contribucions)
m robot Retire: fr:Flandre
Cap resum de modificació
Linha 37 :
<!---- this is the end of an adaptation from en:wiki ---->
 
Abans la regionalisacionregionalizacion de la Belgica, lo mòt Flandra correspondiacorrespondiá al territòri de las províncias West-Vlaanderen e Oost-Vlaanderen. Correspond d’uèi a una de las tres regions de l'estat federaufederal de Belgica.
 
=== Geografia ===
 
La Flandra fòrma una plana que s'estira d'oèst en èst e compren diversas regions, del nòrd‑oèst al sud‑èst: a l’òrle de la mar del Nòrd, la region costièra ambéamb la plaja e las dunas; la region de polders, d'una larjorlargor de 10 a 15 km, ambéamb doas sota‑regions, lo Veurne Ambacht, o Mestier de Fuernas, dinc lo bassin de l’Yser, e lilos polders del bas Escaut; la Flandra interiora, ambéamb sas doas compausantas, la Flandra sablosa – que compren lo país de Torhòut, lo país d'Eeklo e lo país de Waes – puèi la Flandra sablo‑limonosa, al sud, ambéamb leilas còlas flamencas (156 m al mont Kemmel) e leilas còlas de Renaix o Ardenas flamencas (141 m al mont de l'Enclús e 157 m al Pottelberg).
 
=== Istòria ===
 
Lo comtat de Flandra remonta a l'epòca carolingiana. Lo tractat de Verdun (843) lo placetplacèt en Lotaringia, puèi passetpassèt a la Francia occidentala per lo tractat de Meersen (870).
S’espandiguetS’espandiguèt vel nòrd de la França d’en primierprimièr (Rijsel, Arràs), puèi vers l'Empèri (Flandra imperiala), de l’auta mân de l'Escaut, gràcias ials comtes que se seguèron de paire en filh de 862 a 1119 (de Baudoïn Ier a Baudoïn VII) e arribetarribèt a cima de sa poténcia al sègle XII, sota lilos renhes de Tièrri e Felipe d'Alsaça.
 
VassauVassal del rèi de França, lo comte de Flandra patís puèi la politica centralisadoracentralizadora de son suzeran capeciãncapecian. Annexada per PhilippeFelipe lelo Bel, la Flandra se revòlta (Matinas brugesas) e umilia la chavalariacavalariá francesa a la batalha dels Esperons d'aur (1302). A la mòrt del comte Loís de Mala (1384), escai a son gendre, lo duc de Borgonha Felipe l’Ardit.
Província didels PaísPaíses BasBasses espanhòusespanhòls, puèi austrians, la Flandra pèrd l'Artés al tractat didels Pirenèus (1659), Rijsel e Douai (Flandra francesa) al tractat d'Ais de la ChapèlaCapèla (1668), e se vei quitar, puèi restituir, diversas vilas flamencas.
La França, sota la Revolucion, divisa son territòri en dos departaments : lo de la Lys e lo de l'Escaut, que devendraundevendran las províncias de Flandra Occidentala e de Flandra Orientala.
 
[[categoria:Belgica]]