Ramadan : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 :
'''Ramadan''' o '''Ramadam'''(en [[arabi]] '''رَمَضَان''', '''ramadan''', ''ramaḍān'') es lo noven mes del [[calendièr musulman]] qu'a 30 jorns. S'utiliza indiferentament lo mot de "ramadam" per designar aquel mes e, per [[metonimia]], lo [[june]] especial (''[[sawm]]'') que se passa pendent aquel periòde, e que constituís un dels cinc [[pilars de l'islam]]. Lo mot "ramadan" ja èra lo nom del noven mes en la cultura aràbia anteriora a l'arribada de l'[[islam]]; la paraula deriva de la raiç aràbia ''rmḍ'', que fa referéncia a "calor intensa" e "secada".
 
Pendent tota sa durada, los musulmans (salvat los malauts, las femnas emprenhadas o que alachan, los enfants pichons, los vièlhs o tot autra persona per la quala aquel june estricte poiriá amenaçar la santat) devon ingerir o introduire pas res dins son còrs dempuèi l'[[alba]] fins al [[crepuscul]], es de dire pas manjar ni beure pas res, e a mai s'absténer de fumar, de se perfumar e d'aver de relacions sexualas, durant les oras del jorn. Cada vèspre, la rompedura del june quotidian a un caractèr festiu, ocasion de reünions de familha, de lecturas partejadas del [[Coran]] o de far caritat pels paures. Lo mes pren fin amb l'[[Id al-fitr]], la fèsta de la rompedura del june, que comença lo primièr jorn del mes seguent, [[xawwal]], e qu'es ocasion de grandas festivitats.
 
Pendent lo mes del ramadan se celèbra la ''[[Nuèit del Destin]]'' ([[Làylat al-Qadr]]). Segon la tradicion, seriá durant aquela nuèit que lo Coran seriá estat revelat per l'àngel [[Gabrièl]] al [[Maomet|profèta Maomet]].