Tripolitània : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Aubadaurada (discussion | contribucions)
m a desplaçat Tripolitania vèrs Tripolitània: accents...
Aubadaurada (discussion | contribucions)
accents, etc.
Linha 1 :
[[Image:Stamp_Tripolitania_1931_1lire_air.jpg|right|200px|thumb|Timbre italian Tripolitaniasubre Tripolitània]]
'''TripolitaniaTripolitània''' es una region istorica de l'oèst de [[Libia]], centrada sus la vila costièra de [[TripolTrípol]].
 
La region foguèt originalament poblada pels [[Berbèrs]], que qu'al sègle VII abans JC i fondèron de colonias al long de la costacòsta, mas que lèu -lèu foguèron contrarotladas pels cartaginésescartagineses.. [[Numidia]] la conquistèt en 146 abans JC, e los [[Romans]] arrivèronarribèron un sègle mai tard, alavètzalavetz TripolitaniaTripolitània devenguèt una region prospèra.
 
Los [[Vandals]] l'anla presaprenguèron en 435, epuèi ne foguèron remendatscaçats al sègle VI per l'[[Impèri Bizantin]]. Los [[ArabsArabis]] i venguèron al sègle VII. Los [[Turcs Otomans]] la prenguèron en carga en [[1553]] e la gardèron coma lo [[Vilayetvilayet]] de TripolTrípol fins aen [[1911]], quora foguèt conquistaconquistada per [[Itàlia]] dins la [[Guèrra Italo-TurcaItaloturca]].
 
Itàlia a toteradaautregèt oficialament l'autonomia apuèiaprès la guèrra, mas fins finala tornèt ocupar la region.Tripolitania Tripolitània foguèt una coloniacolònia desseparada del [[26 de junh]] de [[1927]] al [[3 de decembre]] de [[1934]] quora foguèt enclausainclusa dins [[Libia]].
Pendent la [[Segonda Guèrra Mondiala]], Libia foguèt ocupada pels aliats e fins aen [[1947]] amb la region de [[CirenaicaCirenaïca]], foguèron administradas pel [[Reialme Unit]].