Cafarnaom : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Luckas-bot (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: bg:Капернаум
Vivarés (discussion | contribucions)
m "basalte" (CLO)
Linha 16 :
 
== Descripcion ==
L'implantament èra fòrça regular. De las doas bandas d'una granda carrièra orientada de nòrd a sud en sorgián quartièrs pichons e illas d'[[ostal]]s, que limitavan amb de carrièras transversalas e carrierons sense sortida. Los murs se fasián amb de blòcs de basaltbasalte e èran refortits amb de pèiras e fanga. La part mai espaciosa dels [[ostal]]s èra lo pati, ont se trapava lo forn circular fach de tèrra refractària, mòlas pel gran e l'escalièrs de pèira que portava a la terrassa. Lo sòl de totes los [[ostal]]s èra empeirat. Altorn del pati s'i trapavan de petitas cèlas umilas que recebián la lutz de duberturas petitas o fenèstras bassas. La descubèrta de l'escalièr a la terrassa a permés de comprene lo passatge biblic ont se fa passar un paralitic a travèrs del tech:
 
: Marc, 2, 1-12: ''En vesent qu'amb tanta gent lo podián pas portar fins a [[Jèsus]], faguèron un trauc al tech sus l'endret ont èra e baissèron la liechòta ont jasiá lo paralitic''.
 
Pel tipe de bastiment, èra pas dificil de pujar al tech pels escalèrs del pati e ne trèir una part per far baissar lo paralitic fins a l'abitacion ont se trapava [[Jèsus]]. Un estudi del quartièr plaçat entre la sinagòga e la glèisa octogonala revelèt que divèrsas familhas vivián a l'estil patriarcal, donc, emplegavan los meteisses patis e, dintre, i aviá pas de pòrtas. Los [[ostal]]s èran generalament fòrça [[pauretat|paures]]. I aviá pas de servicis de sanejament o d'enversadors, las abitacions èran estrechas e pauc confortablas. La majoritat dels objèctes trobats èran de ceramica: olas, plats, anfòras e lums d'òli. S'i trobèt tanben de musclaus, de ponchons, de fuses per téisser e de mòlas de basaltbasalte que s'emplegavan per premsar lo gran e l'oliva. Dins aquela societat, la mòla èra un ben fòrça prevat que s'eretava de paires a filhs pendent sègles. A partir del sègle IV melhorèron las condicions de vida dels abitants de Cafarnaom: dempuèi, los [[ostal]]s se bastiguèron amb de mortièr e s'emplegava de ceramica fina d'importacion. Los bastiments faches pendent la fondacion del vilatge continuèron de s'utilizar fins a l'abandonament.
 
== Nòtas ==