Sistèma presidencial : Diferéncia entre versions

m
vèto
m (vèto)
Las caracteristicas dels sistèmas presidencials son :
* Lo president es lo [[cap d'Estat]] e [[cap de govèrn]].
* I a pas cap de relacion formala entre lo president e lo còscòrs legislatiu; la sua capacitat a prepausar de [[lei]]s es limitada. Malgrat aiçò, lo president a lo poder de vetòvèto suls actes aprovats pel còscòrs legislatiu e, a son torn, una supermajoritat del còscòrs legislatiu ten lo poder d'infirmar lo vetòvèto.
* Lo president a un periòde de govèrn fixe. Las eleccions o las reeleccions se realizan en tempses predeterminats, e existís pas lo concèpte de "mocion de censura" per renversar l'executiu e convocar d'eleccions. Çaquelà, la majoritat dels sistèmas presidencials an incorporat d'amainatjaments a las leis per realizar de jutjaments amb la fin de destituir lo president s'a comés un crime.
* La branca executiva es unipersonala. Los membres del cabinet son causits pel president, e mai se, dins qualques estats amb de sistèmas presidencials, lo còscòrs legislatiu deu aprovar los membres del cabinet. Lo president a la capacitat de donar d'òrdres o de renversar un membre, que siá del cabinet e de l'armada, sens l'aprovacion del còscòrs legislatiu, mas, pòt pas renversar los jutges del còscòrs judiciari.
 
La branca legislativa dels sistèmas presidencialistas es oficialament coneguda coma "[[Congrès]]" o "Assemblada".
57 567

cambiaments