Cap d'Estat : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
Linha 13 :
* lo sistèma amb un cap d'Estat que deten pas lo poder executiu que lo cap d'Estat jòga un ròtle simbolic al nom de l'Estat.
 
Pasmens, çaquelá existís categorias, a vegadas a es dificil de causir a quina categoria qualques caps d'Estat apartenon. Per exemple, los cambiaments dins la [[constitucion]] de [[Liechtenstein]] en 2003, balhan al cap d'Estat, lo prince, de poders constitucionals novèls inclusent lo drech de [[vetò]] sus la legislacion e lo poder, en teoria, de dissòlvre lo conselh dels ministres. Se'n poiriá alara conclure que l'enforcament del poder del prince faguèt dintrar lo Liechtenstein dins un regim semipresidencial. Atal, lo poder balhat a l'origina al president grèc per la constitucion de la [[Grècia]] de 1974 la raprochèt del modèl semipresidencial francés. E mai, lo poder, teoric, del [[monarca]] britanic de dissòlvre son govèrn quand vòl suggerís que lo [[Reialme Unit]] siá dins un regimeregim semipresidencial. En realitat, la categoria que cada cap d'Estat i aparten s'evalua per la practica e pas per la teoria. Dins la practica, pas un monarca britanic forcèt un govèrn a tombar dempuèi lo debutcemçament del sègle XIX, alara qu'en realitat Grècia, avansabans que los poders del presidents sián redusits atal en 1986, foguèt regida coma un regim parlamentari. Fins aTant que lo prince de Liechtenstein exercirà los poders teorics que possedís uèi, lo principat demorarà categorizat coma regim parlamentari.
 
===Monarquia===
Linha 21 :
Pòt èsser [[rei]](na), prince sobeiran ([[Mónegue]], [[Liechtenstein]]), grand duc ([[Luxemborg (estat)|Luxemborg]]), emir (païses del [[golf Persic]])...
 
Lo [[Papa]] es lo cap d'Estat de la [[Santa Ses]] e agís amb aquel títol coma un monarca elegit per un collègi electoral de cardinals.
 
===Regim presidencial===