Cap d'Estat : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Creacion de la pagina amb « Un '''cap d'Estat''' es una persona fisica, a vegadas morala, que representa simbolicament la continuitat e la legitimitat de l'Estat. Sas foncions tradicionalas son:... »
 
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions divèrsas
Linha 1 :
Un '''cap d'Estat''' es una persona fisica, a vegadas morala, que representa simbolicament la continuitat e la legitimitat de l'Estat. Sas foncions tradicionalas son: representacion exteriora, prolongacion de las leis, nominacion a las nautas foncions publicas. Segon lo país, pòt èsser lo pus eminent deteneire del poder executiu efectiu, o al contrari personificar lo poder suprèm exercit en son nom per d'autresautras personalitats politicas.
 
Lo Cap de l’Estat es una persona fisica qu'es al cap d’un Estat,; representa simbolicament lo País e exercís un nombre precís d’atribucions. Aquela definicion permet de metre en evidéncia los tres fondaments d'aquela foncion :
- lo plaçament, resulta de l’expression « al cap del País ». Vòl dire que lo Cap de l’Estat es uneuna persona particulara plaçada en dessús dels autres ciutadans e/o compausentascompausantas de la populacion de son país,
- lo Cap de l’Estat remplíscomplís un Ròtle qu'es predefinit per la foncion ocupada. Balha son aparéncia fisica (encarna) per representar lo País,
- lo tèrme d’Activitats met en evidéncia que lo Cap de l’Estat dispausa d’un nombre precís d’atribucions que ne fan un actor de la vida collectiva.
 
==ModèlesModèls constitucionals==
Cada país a son pròprepròpri [[Poder executiu|sistèma executiu]]; esquematicament, existisson quatre categorias principalas :
* lo sistèma presidencial, dins aquel lo cap d'Estat es tanben lo [[cap de govèrn]] e exercís activament lo poder executiu
* lo sistèma semipresidencial que lo cap d'Estat parteja l'exercici del poder executiu amb lo [[cap de govèrn]]
* lo sistèma parlamentari ont lo cap d'Estat possedís en teoria lo poder executiu mas l'exercici d'aquel poder se delega a un [[Cap de govèrn]]
* lo sistèma amb un cap d'Estat que destenddeten pas lo poder executiu que lo cap d'Estat jòga un ròtle simbolic al nom de l'Estat.
 
Pasmens, çaquelá existís categorias, a vegadas a es dificil de causir a quequina categoria qualques caps d'Estat apartenon. Per exemple, los cambiaments dins la [[constitucion]] de [[Liechtenstein]] en 2003, balhan al cap d'Estat, lo prince, de poders constitucionals novèls inclusent lo drech de [[vetò]] sus la legislacion e lo poder, en teoria, de dissòlvre lo conselh dels ministres. Se'n poiriá alara en conclure que l'enforcament del poder del prince faguèt dintrar lo Liechtenstein dins un regim semipresidencial. Atal, lo poder balhat a l'origina al president grèc per la constitucion de la [[Grècia]] de 1974 la raprochèt del modèl semipresidencial francés. E mai, lo poder, teoric, del [[monarca]] britanic de dissòlvre son govèrn quand vòl suggerís que lo [[Reialme Unit]] siá dins un regime semipresidencial. En realitat, la categoria que cada cap d'Estat aparten s'evalua per la practica e pas per la teoria. Dins la practica, pas un monarca britanic forcèt un govèrn a tombar dempuèi lo debut del sègle XIX, alara que qu'en realitat la Grècia, avans que los poders del presidents sián redusits atal en 1986, foguèt regísregida coma un regimeregim parlamentari. Fins a que lo prince de Liechtenstein exercirà los poders teorics que possedís uèi, lo principat demorarà categorizat coma regimeregim parlamentari.
 
===Monarquia===
Dins qualques païses, lo '''cap d'Estat''' es un [[monarca]] ereditàriaereditari. Dins gaireben todastotas las monarquias liberalas modèrnas, exercís mai una autoritat [[morala]] que [[politica]], e mai la [[Constitucion]] li balhabalhe de grands poders.
 
 
Pòt èsser [[rei]](na), prince sobeiran ([[Mónegue]], [[Liechtenstein]]), grand duc ([[Luxemborg (estat)|Luxemborg]]), emir (païses del [[golf Persic]])...
 
Lo Papa es lo cap d'Estat de la [[Santa Ses]] e agís amb aquel titretítol coma un monarca elegit per un collègi electoral de cardinals.
 
===Regim presidencial===
Linha 34 :
===Regim semipresidencial===
 
Lo regim semipresidencial combina las caracteristicas dels regims presidencials e parlamentaris, subretot pel fach que lo govèrn dega respondre al meteis temps al president e a la legislatura. La [[Constitucion de 1958|constitucion de la Va republica francesa]] prevei un [[Primièr ministre francésde França|primièr ministre]] que lo nomena lo president mas que deu pasmens èsser capable d'obtenir la confisança de l'[[Assemblada nationalaNacionala (França)|Assemblada nacionalaNacionala]]. Dins aquel tipe de regim, es possible que lo president siá d'un [[partit politic]] e l'oposicion encargada de la legislatura. Dins aquel cas, lo president deu causir un primièr ministre dins l'oposicion, aquò se nomena la ''[[Coabitacion (politica)|coabitacion]]''. Mas en França, amb l'inversion del calendièr electoral (eleccion legislativa seguent just aprèp l'eleccion presidenciala) la probabilitat de coabitacion s'alunhèt.
 
===Regim parlamentari===
Lo cap d'Estat possedís de poders executius teorics mas, en practica, l'exercici del poder executiu s'entorna al cap de govèrn.
 
===Cap d'Estat non executiu===
 
Aqueles darrièrs lo cap d'Estat es completament escartatsescartat del poder executiu : Possedíspossedís pas, meteise mai de menièramanièra teorica, tal poder executiu que siá e mai un ròtle dins lo govèrn.
 
Dins aquela categoria, de variantas en tèrmes de poder e de foncions podanpòdon existir. Lo rei de Suècia, dempuèi lo passatge de la constitucion modèrnemodèrna suedesa al mitan de las annadas 1970, perdèt sas foncions de cap d'Estat de regim parlamentari mas recep totjorn en conferéncia mensuala lo conselh dels ministres al Palais Reial. Al contrari, l'unic contacte qu'a lo president irlandésd'Irlanda amb lo govèrn de son país esse fa per mejan d'una conferéncia formala donada pel [[Taoiseach]] (primièr ministre) al president. Pasmens, a pas accès a la documentacion e totes los accèsses als ministres passan per lo burèl del primièr ministre.
 
Exemples dins aquela categoria :
* Lo president d'[[Índia|indian]]
* Lo president d'[[Irlanda (estat)|irlandésIrlanda]]
* Lo rei de [[Suècia]] (dempuèi de 1975)
* Lo president d'[[Alemanha]]
Linha 54 :
 
==Eleccion del president==
Dins la fòrça granda majoritat dels [[païs]]es del [[monde]], lo cap d'Estat es un [[President de la Republica]] [[Eleccion|elegit]] per uneuna durada fixa (pòt tornar èsser elegitreelegit). Dos tipes d'[[eleccion]]s son retenguts dins aquel cas :
* l'[[eleccion]] al [[sufragi dirècte]]: son totes los electors qu'elegisson, en un o dos torns, lo cap de l'Estat. Es lo cas en [[França]], [[Portugal]] o [[Russia]].
* l'[[eleccion]] al sufragi indirècte: son los parlamentaris ([[deputat]]s e / o [[Senat|senator]]s) qu'elegisson, sovent a la majoritat qualifiadaqualificada (2/3 o 3/5) lo cap de l'Estat. Es lo cas d'[[Itàlia]], d'[[Alemanha]] o de l'[[Africa del Sud]].
 
Se notar que los [[Estats Units d'America]] an causit un mode d'eleccion particular. L'ensemble dels electors elegisson de [[Collègi electoral|grands electors]] dins cada Estat, en nombre egal a aquel del parlamentaris. Aqueles grands electors se reünisson enseguida per elegir lo president dels Estats Units d'America.