Leonce Verny : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
m tipografia
Vivarés (discussion | contribucions)
m "maritim" (CLO)
Linha 2 :
'''François Léonce Verny''', naissut lo [[2 de decembre]] de 1837 à [[Aubenàs]] ([[Ardecha (departament)|Ardecha]]) e mòrt lo [[1er de mai]] de 1908 a [[Pònt d'Aubenàs]], foguèt un [[engenhaire]] francés que bailegèt lo bastiment de l'arsenau de [[Yokosuka]], ajudant ansin [[Japon]] a començar sa modernizacion.
 
Escolan a [[Escòla Politecnica (França)|l'Escòla Politecnica]] (promocion de 1856), engenhaire de l'engèni maritimemaritim a [[Brèst]], realiza, en 1864-65 sota la demanda dau [[shogun]], que cèrca lo sosten de [[França]], un bèl arsenau a Yokosuka, premiers [[chantier navau|chantiers navaus]] modèrnes de Japon. Lo sovenir de Verny demorèt: son estatua existís encara sus lo pòrt de Yokosuka e la ciutat festeja cada an sa memòria en novembre.
 
Au tornar de Japon, baileja lei Minas de [[Roche-la-Molière]] e [[Firminy]] en janvier de 1877 e li demòra fins en setembre de 1895 avans que de ne venir l'administraire. Ne fa la premiera companhiá dau bacin de [[Léger]] e desenvelopa una politica pairenala. A son sèti a la [[Cambra de Comèrci]] de [[Sant Estève]] (1881-1900) que n'es lòngtemps lo secretari (1883-1896) e reçaup la [[Legion d'Onor]].