Quilograma : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
m l'unitat de basa
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 6 :
== Definicion ==
 
Lo quilograma es l'unica unitat de basa del SI que encara se definís en relacion a un artefacte material, e pas amb de constantas fisicas.
 
Originalament, un quilograma se definissiá coma la [[massa]] d'un [[litre]] d'[[aiga]] pura a la [[temperatura]] de 4 gras [[Gra Celsius|Celsius]] e [[pression]] atmosferica estandard. Aquela definicion èra pauc practica, perque la [[densitat]] de l'aiga depend de la pression, e que las unitats de pression incluson la massa coma unitat de basa, del biais que s'introdusiá una dependéncia circulara dins la definicion.
 
Per evitar aqueles problèmas, se tornèt definir lo quilograma en referéncia a un objècte qu'auriá la massa aproximativa exprimida dins la definicion originala. Dempuèi 1899, lo ''prototipe internacional del quilograma'' es una barra cilindre d'un [[aliatge]] que se tròba al [[Burèu Internacional dels Peses e Mesuras]]. Tanben n'existisson de còpias oficialas, que se comparan amb lo prototipe cada 10 ans. Aquelas comparasons permetèron d'establir que l'error dins la reproductibilitat de la definicion actuala es aproximativament de 2 microgramas. De fach, sembla que lo prototipe original perdèt aperaquí 50 microgramas dins los darrièrs 100 ans, sens que se ne sàpia la causa.