Quilograma : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions divèrsas
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 1 :
[[Imatge:CGKilogram.jpg|thumb|Imatge d'artista del '''Prototip internacional del quilograma''', qu'es fatfait d'un [[aliatge]] amb 90% de [[platin]] e de 10% d'[[iridi]] e en forma de [[cilindre]] de diamètre de 39,17 mm. Aquel prototip se consèrva al ''Bureau International des Poids et Mesures'', a [[Sèvres]], prèp de [[París]].]]
[[Imatge:Poids fonte.jpg|thumb|Joc de peses. Imatge del "Dictionnaire encyclopédique de l'épicerie et des industries annexes" publicat en 1904.]]
 
Linha 8 :
Lo quilograma es l'unica unitat basa del SI que encara se definís en relacion a un artefacte material, e pas amb de constantas fisicas.
 
Originalament, un quilograma se definissiá coma la [[massa]] d'un [[litre]] d'[[aiga]] pura a la [[temperatura]] de 4 gras [[Gra Celsius|Celsius]] e [[pression]] atmosferica estandard. Aquela definicion èra pauc practica, perque la [[densitat]] de l'aiga depend de la pression, e que las unitats de pression incluson la massa coma a unitat basa, del biais que s'introdusiá una dependéncia circulara dins la definicion.
 
Per evitar aqueles problèmas, se tornèt definir lo quilograma en referéncia a un objècte qu'auriá la massa aproximativa exprimida dins la definicion originala. Dempuèi 1899, lo ''prototip internacional del quilograma'' es una barra cilindre d'un [[aliatge]] que se tròba al [[Burèu Internacional dels Peses e Mesuras]]. Tanben n'existisson de còpias oficialas, que se comparan amb lo prototip cada 10 ans. Aquelas comparasons permetèron d'establir que l'error dins la reproductibilitat de la definicion actuala es aproximativament de 2 microgramas. De fach, sembla que lo prototip original perdèt aperaquí 50 microgramas dins los darrièrs 100 ans, sens que se ne sàpia la causa.