Jardins de l'Ostalàs d'Eirinhac : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 8 :
Durant la Fronda dels Princes al [[segle XVII]], en revòlta contra [[Jules Mazarin|Mazarin]], l'ancessor del proprietari actual demorèt dins lo camp leialista : las tropas del [[Loís II de Borbon-Condé|Grand Condé]], en represalhas, destrusiguèron alavetz lo primièr castèl que datava de la Nauta [[Edat Mejana]].
 
L'ostalàs actual foguèt tornar bastit per Antòni de Còstas de la Calpreneda al [[sègle XVII]] sus las roïnas de l'ancian repaire nòble. Los primièrs jardins se concebèron al [[sègle XVIII]], per l'iniciativa de Loís Antòni Gabrièl de la Calpreneda (lo rèirefelen de l'Antòni) : jardins a la francesa inspirats pels de las [[vila]]s [[Itàlia|italianas]] coma lo gost de l'epòca o voliá. Foguèron entièrament remanejats al [[sègle XIX]] per fin de seguir la mòda novèla, e venguèron un pargue a l'anglesa.
 
Lo paire del proprietari actual tornar balhèt vida als jardins a la francesa d'Eirinhac. A partir de sa pròpria inspiracion, recerquèt sul terren totas las traças de l'ancian jardin : murets, escalièrs, ancian bacin... Dessenhèt el meteis lo jardin talament imaginat.