Ajuda:Modèl : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cedric31 (discussion | contribucions)
utilisator -> utilizaire
Cedric31 (discussion | contribucions)
utilisator -> utilizaire
Linha 19 :
Se lo modèl contient un [[ajuda:ligam inter-langue|ligam inter-langue]], alors ce ligam es inclus dins totas las paginas utilisant lo modèl, ce qui n'es généralement pas lo résultat voulu. Se deux ligams inter-langue vèrs una même autre langue se trouvent dins una pagina, lo résultat es imprévisible. On évitera aquestes conflits en utilisant [[#Las_balisas_d.27inclusion_s.C3.A9lective|las balisas d'inclusion sélective]].
 
Los noms de modèls utilisant des mots abrégés o collés son difficiles a retenir car aucune convencion ne s'es imposée. Il n'y a pas de raison technique per ne pas s'inspirer des [[WikippèdiaWikipèdia:convencions suls títols|convencions suls títols]] tanben per los noms de modèl.
 
Se lo modèl appartient a una categoria, es a dire que la pagina del modèl contient un libellé de la forme <nowiki>[[Categoria:Nom d'una categoria]]</nowiki> totes los articles contenant lo modèl appartiendront a aquesta categoria. On pòt utiliser aquesta astuce, per exèmple, per obtenir la lista de totes los articles ''ébauche'' d'un domaine donné.
Linha 27 :
 
== Utilisacion ==
Per inclure un modèl cal utiliser la [[ajuda:sintaxi WikippèdiaWikipèdia|sintaxi WikippèdiaWikipèdia]] suivante (la première lettre del nom del modèl es pas sensible a la casse) :
*<tt><nowiki>{{Nom del modèl}}</nowiki></tt> per que lo modèl soit inclus a chaque chargement d'una pagina l'utilisant. Ainsi, dès que lo modèl es modifié, la modificacion devient visible dins totas las paginas utilisant lo modèl.
*<tt><nowiki>{{subst:Nom del modèl}}</nowiki></tt> per que lo modèl soit copié una fois per toute dins la pagina l'utilisant. Dins ce cas-ci, una modificacion del modèl n'a aucune incidence sus la pagina.
Linha 33 :
Ainsi, un modèl bref e temporaire destiné a èstre rapidement supprimé devrait èstre copié amb <tt>subst:</tt>, dont l'avantage es qu'il apparaît directement dins la source de l'article. Una notice normale destinée a rester sus una pagina per una longue durée o bien a jamais devrait èstre incluse al moyen de <tt><nowiki>{{Nom del modèl}}</nowiki></tt>, de manière a ce que las mises a jorn éventuelles soient mai aisées. Un modèl contenant un ligam temporaire o susceptible de cambiar ne devrait cependant pas èstre ajouté per <tt><nowiki>{{Nom del modèl}}</nowiki></tt>. Aquesta méthode, en effet, ne met pas a jorn lo ligam ''Paginas liées'' a mens que chaque article contenant lo <tt><nowiki>{{Nom del modèl}}</nowiki></tt> soit effectivement modifié après la modificacion del ligam dins lo modèl en question.
 
* Es possible d'inclure del tèxt provenant d'autres espacis de nom ; coma per exèmple <tt><nowiki>{{WikippèdiaWikipèdia:Modificacions récentes}}</nowiki></tt>.
* Totes los caractères son acceptés, y compris los espacis.
* Tot changement d'un modèl efface automatiquement lo cache de totas las paginas utilisant ce modèl.
Linha 50 :
Un modèl pòt èstre écrit afin d'accepter des ''paramètres''. Aquò permet de crear, per exèmple, des tablèus pré-formatés dont seules certaines valors changent selon la pagina invoquant lo modèl.
 
(per mai de detail veire [[WikippèdiaWikipèdia:Modèls/Infobox|Infobox]]
 
Per exèmple, lo modèl [[Modèl:Planète mineure]] se lit en partie :
Linha 252 :
'''Mesa a jorn des taulas''' : Quand una pagina contient una autre pagina, e que aquesta darrièra es modifiée, la pagina principale es mesa a jorn mas pas la taula des ligams, ni las categorias. Même un ''&accion=purge'' n'y change rien. I a deux moyens per forcer la mesa a jorn des ligams e des categorias :
# Se es un problèma ponctuel, far una modificacion vide sus la pagina (clicar sus modifier puis sus sauvegarder sens rien cambiar : rien n'apparaît dins l'istoric mas la taula des ligams es mesa a jorn)
# Se es un problèma récurrent, o se de nombreuses paginas son concernées : demander a un robòt de passer régulièrement sus la pagina concernée en utilisant lo script {{Còdi|touch.py}}. Déposez vòstra requèsta sus [[WikippèdiaWikipèdia:Bòt/Requèstas]].
 
Los développeurs son estat meses al corrent de totes aquestes problèmas sus la pagina [http://bugzilla.wikipedia.org/show_bug.cgi?id=939 Bugzilla N°939].
Linha 258 :
== Veire tanben ==
*[[Ajuda:Paletas de navigacion|Paletas de navigacion]]
*[[WikippèdiaWikipèdia:Modèls]]
*[[WikippèdiaWikipèdia:Lista dels modèls]]
*[[WikippèdiaWikipèdia:Nauc_de_sabla#E_se_volètz_testar_los_modèls|Nauc de sabla]] (per s'entrainar a l'utilisacion dels modèls)
 
[[Categoria:Modèl|*Ajuda]]