Tahiti : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Alexbot (discussion | contribucions)
Xqbot (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: hif:Tahiti; changement de type cosmétique
Linha 1 :
<!--Article redigit en lengadocian-->
[[ImageFichièr:Mapa de Tahiti.svg|thumb|right|300px|Mapa de Tahiti e Mo’orea]]
'''Tahiti''' es l'[[illa]] mai granda de [[Polinesia francesa]], situada dins l'[[archipèla]] de las [[illas de la Societat]] al sud d'[[Oceania]]. Istòricament es coneguda tanben coma ''Otaheite''. La capitala es [[Pape’ete]], situada sus la costa nòrd-oèst de l'illa.
 
Linha 6 :
 
== Geografia ==
[[ImageFichièr:Plage.sable.noir.Tahiti.JPG|thumb|Plaja de sorra negra a Tahiti]]
Tahiti a una largor maximala de 45&nbsp;km, amb 132&nbsp;km de còsta e una [[aira|superfícia]] de 1043&nbsp;km<sup>2</sup>. Lo punt culminant de l'illa es lo [[mont Orohena]] amb 2241&nbsp;m.
 
Linha 12 :
Lo [[clima]] es tropical, caud e umid tot l'an. Sonque i a doas sasons: la seca e l'umida, dita tanben sason de las pluèjas, de novembre a abril. La durada dels jorns e de las nuèits se manten sensiblament constanta tot l'an, independentament de las sasons.
 
== Istòria ==
[[ImageFichièr:Urville-Tahiti-houses.jpg|thumb|Ostals de natius]]
La populacion nativa es polinesiana, e se pensa que s'es establida dins l'illa vers [[300 aC]], durant las migracions e colonizacions primerencas de tot l'espaci polinesian a partir de [[Tònga]] e [[Samoa]].
 
Lo sòl fertil e la pesca abondanta an provesit aisidament de noiridura als abitants. La percepcion del caractèr tranquil e alègre dels natius e la caracterizacion de l'illa coma un paradís an impressionat los primièrs explorators europèus, establissent un mite romantic e utopic en [[Occident]] que dura encara fins a uèi.
L'anglés [[Samuel Wallis]] descobriguèt l'illa, en [[1767]], la nomenant illa del Rei Jòrdi (''King George III Island'').
[[Louis Antoine de Bougainville]] faguèt Tahiti famosa en [[Euròpa]] amb la publicacion del raconte del seu viatge. La nomenant ''Nova Citera'', en referéncia a l'illa grèga de [[Citèra]] ont nasquèt [[Vènus]], descriguèt l'illa coma un paradís sus tèrra amb un pòble que viu aürós e dins l'innocéncia, luenh de la corrupcion de la civilizacion. Las seunas descripcions illustravan lo concèpte del nòble salvatge de [[Jean-Jacques Rousseau]], e an influits los pensaments utopics de filosòfs coma [[Denis Diderot]].
 
Lo capitani [[James Cook]] visitèt Tahiti mantun còp dins los seus tres viatges entre [[1769]] e [[1779]]. La seuna basa principala foguèt la baia de Matavai, ont bastiguèt lo fòrt Vènus per observar lo trajècte de la planeta. Encara uèi lo luòc se ditz ''Punta Venus''.
En [[1842]] lo reialme de Tahiti foguèt declarat protectorat francés. En [[1880]] lo rei [[Pōmare V]] ([[1842]] – [[1891]]) abandonèt la sobeiranetat a [[França]].
 
Lo pintor francés [[Paul Gauguin]] visquèt a Tahiti entre [[1891]] e [[1901]] s'inspirant dels païsatges e dels modèls polinesians; un pichon musèu li es dedicat a [[Papeari]]. Dempuèi [[2004]], Tahiti amb la Polinesia francesa, ten l'estatut de país d'otramar.
 
== Ligams extèrnes ==
{{commons|Tahiti}}
* [http://www.presidence.pf/index.php?17410 Istòria de Tahiti e de la Polinèsia francesa] {{fr}}
* [http://www.tahiti-tourisme.pf/home.php Tahiti Torisma] {{fr}}
* [http://www.ifenua.com/ iFenua, portal sus los lèsers a Tahiti e sas illas] {{fr}}
* [http://www.tahitiguide.com/@fr/Default.asp Tahiti Guide] {{fr}}
* [http://www.cadeaux-express.com/tahiti/ Site web dedicat a Tahiti (Actualitat, istòria e geografia)] {{fr}}
* [http://www.tahitipresse.pf/ Premsa de Tahiti] {{fr}}
* [http://www.tahitisurfreport.com/ Tahiti Surf Report, lo portal del surf a Tahiti] {{fr}}
* [http://www.faufaa-tupuna.com/ Faufa’a Tupuna, wiki dedicat al patrimòni cultural polinesian] {{fr}}
* [http://www.tropic-island.net/gallery/serie.php?id_album=6&stat=ok Galariá de fòtos de Tahiti] {{en}}
* [http://www.taiha.com Fòtos de Tahiti] {{fr}}
 
[[Categoria:Tahiti|*]]
Linha 62 :
[[haw:Kahiki]]
[[he:טהיטי]]
[[hif:Tahiti]]
[[hr:Tahiti]]
[[hu:Tahiti]]