Wikipèdia:Vandalisme : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Cedric31 (discussion | contribucions)
Discutida -> discussion
Linha 15 :
; Bòt vandal : [[Wikipèdia:Bòt|Script o "robòt"]] que vandalisa massissament d'articles, per de ''spam'', de publicitat o de blanquiments de pagina.
; Vandalisme pueril : Daissar de messatges personals o de grafitis dins un article, ajustar de marridas blagas o d'absurditats d'aparéncia plausibla al contengut d'un article.
; Blanquiment : Blanquir un article sens o explicar dins la pagina de discutidadiscussion de l'article o dins lo comentari de modificacion.
; Vandalisme sornarut : Mens evidenta de detectar, aquela forma de vandalisme se caracterisa per l'insercion d'elements erronèus al dintre d'un article. Per exemple, un remplaçament de data, un ajust o una substitucion d'absurditats que pareisson coerentas.
; Vandalisme provocator : Ajustar o remplaçar tot o partida d'una [[Ajuda:Pagina Utilisator|pagina personala]] per d'insultas, d'obscenitats, de calomnia, de derision, etc. (Veire tanben [[Wikipèdia:Pas d'atacs personals]]).
Linha 30 :
* '''Violacions de neutralitat de punt de vista (PdV)''' : la [[Wikipèdia:Neutralitat de punt de vista|neutralitat de punt de vista]] es una linha de conducha que fòrça mond a de dificultats de comprendre ; quitament los veterans pòdon de còps introduire involontàriament de contengut qu'es pas en acòrdi amb la neutralitat de punt de vista. Sèm totes mai o mens eissorbats per nòstras cresenças e aquò es pas de vandalisme. Veire tanben : [[Wikipèdia:Controvèrsia de neutralitat|Controvèrsia de neutralitat]].
 
* '''Contribucions audaciosas''' : Conselham als contributors d'[[Wikipèdia:Esitetz pas !|esitar pas a èstre audaciós]] dins l'edicion dels articles. Atal, arriba que de Wikipedians fascan de cambiaments radicals dins la tòca de melhorar los articles ; quitament de troçasses de tèxt qu'avètz escriches, levats, desplaçats sus la pagina de discutidadiscussion, o reescriches. Es pas totjorn agradiu, mas cal pas per aquò assimilar aquestas modificacions a de vandalisme. Aquò dich, lo savi wikipedian tempèra son ardor amb de [[Wikipèdia:WikiLove|WikiLove]].
 
* '''Agarriment''' o '''atacs personals''' : la politica de Wikipèdia es clara : [[Wikipèdia:Pas d'atacs personals|pas d'atacs personals]]. Agarrir los autres contributors es pas tolerat. Cèrtas formas d'agarriment son clarament de formas de vandalisme, coma lo vandalisme de pagina utilisator. Çaquelà, d'un biais general, l'agarriment es pas de vandalisme.
Linha 36 :
* '''Intimidacion''' o '''obstinacion''' : d'unes arriban pas de s'acordar amb d'autres qu'an pasmens la volontat de dialogar, de sòrta qu'una [[wikipèdia:guèrra d'edicion|guèrra d'edicion]] pòt susvenir. Pòt arribar qu'un utilisator s'obstine a refusar tota temptativa de dialòg, e ensage de far passar las temptativas repetidas de dialòg per d'agarriment. Aqueste tipe de compòrtament es deplorable, mas es pas ''stricto sensu'' de vandalisme. Veire [[Wikipèdia:resolucion de conflicte|resolucion de conflicte]].
 
* '''L'inesperat''' : una manièra de contribuir inabituala o pauc convencionala es pas de vandalisme. Qualqu'un que fa una contribucion solida, amb "Adieu!" coma comentari de modificacion es pas un vandal excentric. Es probablament un novèl arribant. Cal pas blanquir o anullar las contribucions d'un tal contributor, ni lo blocar. Es preferible d'aver una discutidadiscussion amicala a prepaus de l'usatge corrècte dels [[Wikipèdia:Totjorn comentar vòstras modificacions dins la boita de resumit|resumits d'edicion]].
 
* '''L'ortografia''' : l'utilisator que, cresent plan far, modifica l'ortografia d'un mòt alara qu'aqueste èra corrècte pòt pas èstre considerat coma un vandal.