Ecliptica : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 4 :
Dau ponch de vista geocentric, l’'''ecliptica''' es lo [[grand cercle]] sus l'[[esfèra celèsta]] representant la trajectòria annuala dau soleu vista de la Tèrra. Dau ponch de vista eliocentric, se tracta de l’interseccion de l'[[esfèra celèsta]] amb lo plan ecliptic, qu'es lo [[plan (matematicas)|plan]] [[geometria|geometric]] contenent l’[[orbita]] de la [[Tèrra]] a l'entorn dau Soleu.
 
La màger part dei [[planeta]]s dau [[Sistèma Solar]] an una orbita gaire enclinada relativamentsubre aulo plan de l'ecliptica. Lo [[zodiac]] s'atròba tanben de lòng daud'aqueu plan de l’ecliptica.
 
Lo plan de l'ecliptica es <span id=Inclinaison>enclinat</span>, a respiech de l’[[eqüator celèst]], d’un angle dich ''enclinason de l'ecliptica'' e que vau environ [[Gra|23° 27']] ; aquel angle mesura l’enclinason de l'axe de rotacion de la Tèrra a respiech de la normala au plan de son orbita. Correspònd a la posicion de la Tèrra sur son orbita a l'equinòcci de printemps e constituís lo ponch de partença dei mesuras angularas de l'ecliptica. Per quant au plan orbitau de la [[Luna]], es enclinat d’aperaquí 5° a respiech de l’ecliptica.
 
Puei que i a environ 365,24 [[jorn]]s dins una [[annada]] e 360 gras dins un [[cercle]], lo Soleu sembla de se mòure de lòng de l'ecliptica d'aproximativament 1° per jorn. Aqueu movement d’[[Oèst (ponch cardinau)|oèst]] en [[èst]] es de segur contrari au movement aparent d’èst en oèst de l'esfèra celèsta.
 
L’ecliptica e l’[[eqüator celèst]] se croisentcrosan en dos ponchs, diametralament opausats. Se li ditz ''[[equinòcci]]s'' an aqueleiai moments que lo Soleu apareis en aquelei ponchs (valent a dire, dau ponch de vista eliocentric, quand la Tèrra es en aquelei ponchs de son orbita).
A aquelei moments, jorn e nuech duran cadun environ 12 oras, e ceci(environ) àen toustotei lesleis endroitsendrechs dau glòbe terrèstre. Un dei dos ponchs d'interseccion se ditz lo ''ponch vernau''. Correspònd a la posicion de la Tèrra sus son orbita a l'equinòcci de printemps e constituís lo ponch de partença dei mesuras angularas dei ponchs de l'ecliptica.
Au ponch de l’ecliptica qu'es le plus au [[nòrd]] de l'eqüator celèst se li ditz ''[[solstici]] d’estiu'' dins l’[[emisfèri Nòrd]] e ''solstici d'ivèrn'' dins l’[[emisfèri Sud]].
Aquelei denominacions s'escàmbian quand lo Soleu est le plus au [[sud]] de l'eqüator celèst.
 
Lei ponchs onte l'orbita d'un astre dau Sistèma Solar couperescòntra lo plan de l'ecliptica s'apèlan de ''nos''. Dins son movement a l'entorn de la Tèrra, laquelle vira a l'entorn dau Soleu, la Luna coupe tanben lo plan de l'ecliptica en dos nos. S'una [[Lune novèla]] o una [[Luna plena]] se produit à l'endroit d'un nos, ilne en résulteresulta un ''eclipsi'', car qu'en aqueu cas Luna, Tèrra e Soleu son alinhats dins lo plan de l'ecliptica. Lo plan de l'ecliptica es nomenat ansin duper faitamòr que cqu'estes dins aqueu plan que s'obsèrva leis eclipsis. LoSovent lo plan ecliptic estes aussitanben fréquemment appeléapelat ''plan de l'ecliptica'' e se pòt definir ansin: es lo plan que contèn lo centre de gravitat dau Soleu e lo centre de gravitat de la Tèrra virant a l'entorn dau Soleu; aqueu plan se projècta a l’infinit e sèrv a definir un [[Sistèma de coordenadas eclipticas|sistèma de coordenadas]] per localizar lei estelas.
 
== Vejatz tanben ==