Parallèl (geografia) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
Linha 72 :
|}
 
== ExtrèmesExtrèms ==
Los parallèls que son gaireben totalament maritimesmaritims se situan entre lo sud de la [[Tèrra del Fuòc]] (latitud 57º Sul) e una pauc al nòrd del [[Cercle Polar Antartic]] (latitud 66º Sud); Dins aquelas latituds se troban solament pichonas illas al sul de l'[[Ocean Atlantic]], talas coma: [[Illas Sandwich del Sud]], las [[OrcadesOrcadas]], [[Illa Elefant]], [[Illas Shetland del Sud]], illas de la [[Peninsula Antartica]].
 
Lo parallèl que passa en valors absoludas per lo mai de tèrras es lo 30º Nòrd, que passa pel nòrd d'[[Africa]], nòrd de la [[Peninsula Arabica]], [[Iran]], [[Paquistan]], nòrd d'[[Índia]], [[China]], nòrd de [[Mexic]], sud dels [[Estats Units]].
 
Lo parallèl que en valors relativas passa per lo mai de tèrras (mens d'oceans e mars) es lo 46º 30' Nòrd amb prèp de 79,48% de sa circonferéncia del parallèl 30º. Passa per [[França]], nòrd d'[[Itàlia]], los [[Balcans]], sulsud de [[Russia]], [[Cazacstan]], [[Mongolia]], nòrd de [[China]], nòrd dels [[Estats Units]].
 
Son pas considerats dins la definicion precedenta coma parallèl "relativament" pus terrèstre los ''parallèls'' de pichona longor, dins los extrèmesextrèms nòrd e sud de la planeta:
* los parallèls al sud del [[Parallèl 84 S]] son 100% terrèstres, sus l'[[Antartic]].
* prèp del [[Parallèl 63 N]] iai a de latituds que son pusterrèstras a mai de 75% terrèstres (nòrd de [[Siberia]], [[Escandinàvia]], [[Canadà]], [[Alaska]]).
 
Lo ''parallèl'' que presenta la pus granda longor sus un meteis país es prèp de la [[latitud]] 59° 45' N, copant [[Russia]] a proximitat de [[Sant Petersborg]] a l'oèst e lo pòrt de [[Magadan]] a l'èst. D'autres se situan als [[Estats Units]], [[Canadà]], [[China]], [[Austràlia]] e [[Brasil]].