Galèrna : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
RibotBOT (discussion | contribucions)
m Bot: Modificat: eu:Enbata
Vivarés (discussion | contribucions)
m tipografia
Linha 3 :
La '''galèrna''' qu'ei un fenomèn meteorologic subte e violent dab hòrtas bofadas de [[vent]] de l'oèst au nòrd-oèst que's produtz dens lo [[golf de Gasconha]] e las soas còstas, en generau a la [[prima]] e a l'[[auton]]. Que s'englòba dintre de las aperadas Perturbacions Atrapadas a la Còsta (PAC, en [[anglés]]: ''Coastal Trapped Disturbance'').
 
Las galèrnas qu'apareishen dens de dias cauds e quiets que l'arribada d'un [[front hred]] i es acompanhada d'un cambiament brusc de la direccion e l'intensitat deu vent. Lo cèu que s'escurcís e que's produtz ua hòrta baisha de la temperatura, dinc a {{unitat|10 ºC}}, ua aumentacion rapida de la pression atmosferica e lo vent que pòt superar los {{unitat|100 |km/h}}. La [[mar]] que pòt venir hòrta e se produsissen [[pluèja]]s cortas e intensas.
 
Son fenomèns meteorologics d'ua violéncia extrèma qu'an emportat vidas nombrosas enter los marinèrs.
 
En Espanha, la galèrmagalèrna mei tristament rebrembada qu'estó la deu 20 d'abriu de 1878, coneishuda coma la deu Dissabte de Glòria. Aqueth vèspre tota la populacion de las vilas pescadoiras qu'anè aus pòrts e a la còsta en vedent los de loas familhas ensajar de ganhar la còsta a bòrd de [[barca]]s e [[chalutièr]]s. Que perdèron la vida 322 [[pesca]]dors negats dens lo [[golf de Gasconha]] (132 cantabres e 190 bascos) e la commocion qu'estó importanta. A partir d'aqueth desastre que apareishón melhoraments dens la navegacion (cubèrta corruda, informacions meteorologicas, salvament de naufragièrs...). Mei, non s'evitarà pas que las galèrnas successivas contunhèssen en produsint victimas.
 
== Vejatz tanben ==