Uèlh : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions menoras
Linha 3 :
L''''uèlh''' (var. '''uelh''', '''uòlh''') es l'[[organ]] de la [[vision]], es a dire qu'es l'organ que permet a un [[animal]] d'analisar la [[lutz]] per poder interagir amb lo sieu [[environament]]. L'uèlh detècta los [[foton]]s constitutius de la lutz al nivèl de la [[retina]] e los va transformar en senhals electrics que va mandar pel [[nèrvi optic]] fins al cortèx visual situat dins lo lòbe occipital del [[cervèl]].
 
En foncion de las [[espècia (biologia)|espècias]], existisson diferents tipes d'uèlhs, de sensibilitats desparièrasvariadas, que van dels mai simples que detectandetèctan pas que la lutz o la foscor, fins als pus complèxes (coma los uèlhs umans) que pòdon detectar formas e [[color]]s.
La majoritat dels organismes complèxes, [[mamifèr]]s, [[aucèl]]s, [[reptil]]s, [[peis]]ses, dispausan de dos uèlhs, que pòdon èsser situats sus un meteis plan, çò que permet de definir los imatges de forma tridimensionala (vision binoculara, pròpria dels umans); o sus de plans diferents, en obténer d'imatges separats (vision monoculara), coma a cò dels [[conilh]]s o dels [[camaleon]]s.