Dinastia Trastamara : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
m a renomenat Dinastia Trastàmara en Dinastia Trastamara : accent tonic
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions menoras
Linha 1 :
La '''dinastia Trastamara en Catalonha''' s'installèt, coma dins la rèsta de la [[Corona d'Aragon]], dempuèi los acòrdis del [[CompromísCompromés de Casp]] qu'escuelhèron un nòu rei après la mòrt de [[MartíMartin l'Uman]] de l'[[Ostal de Barcelona]].
 
La nòva dinastia, mai acostumada a las faiçons de far de [[Castelha]] s'acostumava pas al [[pactisme]] que dempuèi lo [[sègle XIII]] limitava lo poder del rei en favor de las [[Corts Catalanas]] e la [[Deputacion del General]]. A las [[Corts de Barcelona de 1413]] li calguèt cedir a las pressions en los donant mai de poder mas totun mantenguèt lo celèbre [[afrontament del vectigal]], loen [[1416]], amb los poders de [[Barcelona]]. Creèt ja fòrça de malèsser quand en se dirigir a las corts o faguèt en [[castelhan]] per desplaser de fòrça assistents.
 
Lo malèsser entre las institucions catalanas e la nòva dinastia arribèt al moment de maximala tension enmaximala dins la [[Guèrra Civila Catalana]] quand la [[Generalitat de Catalonha|Generalitat]] declarèt que lo rei aviá pas lo drech de metre lo pè en Catalonha sens lo sieu consentiment. Al mitan de la guèrra ensagèron de cambiar de dinastia divèrses còps sens succès, en causissent divèrses nòus reis.
 
Fin finala, lo rei se transportèt a demorar en defòra de la Corona d'Aragon, en Castelha, en perdent la pression dels catalans e assentant las basas per qué qu'al [[sègle XVII]] [[Felip IV]] vegèsse Catalonha coma un apendix a annexionarannexar e assimilar al reialme e a la cultura castelhana.
 
[[Categoria:Istòria de Catalonha]]