Podestat : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions menoras (sabi pas se faudriá remplaçar "vicari" per "viguièr")
Vivarés (discussion | contribucions)
m Categoria:Istòria d'Itàlia
Linha 9 :
En practica, lo podestat aviá los poders executius, administratius, judiciaris e de polícia, e en fach l'instrument mai important de l'aplicacion de las leis. Amb los ans, la carga se transformèt en un vertadièr mestièr exercit per de professionals que cambiavan sovent de luòc de trabalh e recebián un salari regular. Aquel contunh cambiament de personal e d'experiéncia contribuiguèt a çò que las leis e las siás aplicacions venguèsson omogenèas quitament entre vilas fòrça distantas mas ont los meteisses podestats avián governat.
 
Lo testimòni istoric de la foncion es frequent a comptar del [[sègle XII]]. Apareis a [[Pàdoa]] en 1175, a [[Bunifaziu]] e a [[Pisa]] l'an 1190, puèi aquel usatge se generalizèt : n'i a de traças a [[Florença (Itàlia)|Florença]], [[Modena]], e quitament a [[Arle]] entre [[1220]] e [[1250]], a [[Avinhon]] e a [[Marselha]].
Cal pas limitar la siá preséncia sonque a las grandas vilas : per exemple a Voltri, a la periferia de Gènoa, i aviá un podestat.
 
Linha 18 :
Jol regim [[faissisme|faissista]] (lei del 4 de febrièr de 1926, pas. 237), los organs democratics de las municipalitats foguèron suspenduts e totas las foncions ocupadas pel cònsol, las comissions e lo conselh municipal foguèron transferits a un podestat designat per decrèt reial per cinc ans e revocable en quin moment que siá. Per las municipalitats de mai de 5000 abitants, lo podestat èra ajudat per un o dos vicepodestats designats de la meteissa manièra e dependiá de se la populacion èra inferiora o superiora a {{formatnum:100000}} abitants. Lo podestat èra tanben ajudat per una assemblada municipala, qu'aviá una foncion de consulta e qu'èra compausada almens per sièis conselhièrs designats pel prefècte.
 
[[Categoria:Istòria d'Itàlia]]
 
[[ca:Podestat]]