Podestat : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Jiròni (discussion | contribucions)
Linha 7 :
 
Lo podestat remplaça lo conselh dels cònsols que governava las municipalitats medievalas a comptar de la fin del [[Sègle XII]]. Aquela carga, contràriament al cònsol, aviá d'èsser exercida per una persona qu'apertenguèsse pas a la vila per tal d'evitar la siá implicacion personala dins las controvèrsias e garantir aital l'imparcialitat dins l'aplicacion de las leis. Per aquesta rason, se li disiá tanben podestat estrangièr. Lo podestat èra elegit per la principala assemblada de la municipalitat e la siá carga durava de 6 meses a un an.
En practica, lo podestat aviá los poders executius, administratius, judiciaris e de polícia, e en fach l'instrument mai important de l'aplicacion de las leis. Amb los ans, la carga se convertiguèt en un verdadièr mestièr exercit per de professionals que cambiavan sovent de luòc de trabalh e recebián un salari regular. Aquel contunh cambiament de personal e d'experiéncia contribuiguèt a çò que las leis e las siás aplicacions venguèsson omogènasomogèneas quitament entre vilas fòrça distantas mas ont los meteisses podestats avián governat.
 
Lo testimòni istoric de la foncion es frequent a comptar del [[Sègle XII]]. Apareis a [[Pàdoa]] en 1175, a [[Bonifacio]] e a [[Pisa]] l'an 1190, puèi aquel usatge se generalisèt : n'i a de traças a [[Florença]], [[Modena]], e quitament a [[Arle]] entre [[1220]] e [[1250]], a [[Avinhon]] e a [[Marselha]]