Sang : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
m constituit (CLO)
Vivarés (discussion | contribucions)
m enzim
Linha 5 :
Es format d'una part liquida e d'una part corpusculara, constituida de [[cellula]]s o de fragments de cellulas.
 
La partida liquida se ditz [[plasma]] e es compausada en bèla part d'[[aiga]]; s'i tròban dedins de nombrosas familhas de [[proteïna]]s, que la mai representada es l'[[albumina]], que desvolopondesvolopan de foncions plan variadas: l'[[omeostasi]] osmotica, lo transpòrt de las substàncias, la regulacion de la [[coagulacion]] e d'autras; existisson a mai de dissolucions d'[[ormona]]s, [[electrolit]]s e de [[gas]].
 
Las cellulas de la sang o ''ematicas'' se devesisson en:
Linha 23 :
* lo plasma constituís entre 55-60% de la sang;
* lo plasma es constituit d'aperaquí 90% d'aiga;
* los globuls roges son constituits de 65% d'aiga e de 35% de substàncias solideas (95% d'[[emoglobina]] e 5% dels [[lipid]]s, enzimas[[enzim]]s);
* lo pes especific de la sang es de 1,055 kg/l;
* lo rapòrt carbòni/azòt (C/N) dins la sang es gaireben egal a 3;
Linha 31 :
[[Image:EconomiaEmatica.jpg|thumb|Economia ematica]]
[[Image:Hemoglobin t-r state ani.gif|thumb|right|Animacion - Emoglobina]]
Un bèl nombre d'estudis s'orientan cap a la sintèsi de sang en laboratòri. La complexitat de la composicion de la sang fa impossible d'obtenir de [[sang artificiala]] d'una qualitat egala. Lo cas ideal seriá la descobèrta d'una sang conservabla pendent fòrça annadas, compatibla amb totes los [[grops sanguins]], pas sonque productibla pels òmes mas per totes los [[mamifèr]]s e al limit riproduïblareproductibla ''in vitro'' per tal de poder dispausar de quantitats illimitadas. Per ara, es possible d'isolar los compausants principals de la sang e de los far reproduire ''in vitro'', per n'obtenir de quantitats mai importantas.
 
Lo [[plasma]] es una barreja de substàncias inorganicas noiridoiras per las cellulas, qu'es disponibla dempuèi d'annadas jos la forma de plasma sintetic, utilizat per exemple dins las intervencions de [[primièr socors]]. Los [[globul roge|globuls roges]] e las [[plastrina|plastrinas]] son de [[cellula]]s enucleadas, ossiavalent a dire sens [[nuclèu (biologia)|nuclèu]] e [[ADN]]. Vist que se reprodusisson per [[meiòsi]], es impossible de los cultivar ''in vitro''.
 
Los globuls roges e las plastrinas son produches per la [[mesola ossosa]], [[organ]] complèxe que se pòt pas remplaçar per un compausant artificial.
 
Los globuls blancs del receveirerecebeire causan lo reget del contengut sanguin entièr e obligan a la recèrca de la compatibilitat mai granda amb lo donaire pr'amor de reduire al gra minimal la terapia immunosupressiva.
 
La sang se tracha de nombrosas foncions per mejan de longas cadenas de reaccions quimicas, a mai d'èsser compausat per fòrça substàncias. Alara, sembla de plan mal arribar a una sang artificiala identica a la dels umans o tanben a un compausat que tenga exactament las meteissas foncions. Actualament, es a s'experimentar una varietat de sang artificiala, que se pòt trachar de l'oxigenacion de l'organisme.