Prèmi Nobel : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Alexbot (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
m eretièr
Linha 1 :
<!--Article redigit en lengadocian-->
Lo '''Prèmi Nobel''' es una recompensa de portada internacionala fondada en [[1901]]. Lo [[trofèu|Prèmi]] es decernit cada an a de personas qu'an aportat lo mai grand benefici a l'umanitat, per lors invencions, descobèrtas e melhoraments dins divèrses domenis de la coneissença, per l'òbra literària maipus impressionanta, o per lor trabalh en favor de la patz, per exemple. Los prèmis son basats suls darrièrs desirs d'[[Alfred Nobel]], inventor de la [[dinamita]].
 
Los prèmis son actualament decernits al corrent del mes d'octobre de cada annada. La ceremonia de remesa dels prèmi a luòc lo [[10 de decembre]], jorn anniversari de la mort d'Alfred Nobel (defuntat lo [[10 de decembre]] de [[1896]].
Linha 7 :
[[Imatge:AlfredNobel.jpg|thumb|Alfred Nobel ([[1833]]-[[1896]])]]
 
A sa mòrt, [[Alfred Nobel]] daissa un ereitatgeeretatge de 32 milions de [[Corona suedesa|coronas]]. Son testament, redigit en [[1895]], prevei pas cap de [[legat]] a sos ereitièrseretièrs dirèctes, mas Alfred Nobel demanda que siá creada una institucion que s'encargarà de recompensar cada an de personas qu'an rendut de grands servicis a l'Umanitat, tot permetent un melhorament o un progrès considerable dins lo domeni dels sabers e de la cultura dins cinc disciplinas diferentas : [[patz]] o [[diplomacia]], [[literatura]], [[quimia]], [[fisiologia]] o [[medecina]], [[fisica]].
 
Lo testament precisa en mai que la [[nacionalitat]] dels sabents premiats deu pas jogar cap de ròtle dins l'atribucion del Prèmi. La Fondacion Nobel vei lo jorn en junh de [[1900]]. Es ela que gerís l'execucion de las darrièras volontats del testaire, contraròtla lo respècte de las règlas dins la designacion dels laureats e verifica lo bon debanament de lor eleccion. Tanben es encargat, pel mejan d'un comitat pròpri a cada branca e segon las proposicions de personalitats eminentas dins los cinc domenis, d'establir de listas prealablas de nominacions comunicadas a las diferentas instàncias qu'atribuisson lo Prèmi.