Praça do Comércio : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions divèrsas
Linha 1 :
[[Imatge:TerreiroDoPaco01.JPG|thumb|Estatua de D. José I en la ''Praça do Comércio'']]
[[Imatge:ArcoDoTriunfoLisboa1.JPG|thumb|Arc Triuonfde triònf de la [[Rua Augusta]], en la ''Praça do Comércio'']]
La '''Praça do Comércio''' (plaça del comèrci), mai coneguda coma '''Terreiro do Paço''', es una plaça del quartièr [[Baixa]] de [[Lisbona]] situada sus las ribas delde [[Tage]], dins la zòna ont foguèt localizat lo palais dels reis de [[Portugal]] pendent prèp de dos sègles. Es una de las mai grandas Plaças d'[[Euròpa]], amb prèp de 36000m² (180m x 200m).
 
En [[1511]], lo rei [[Manuel I de Portugal|D. Manuel I]] trasferiguèt la seuna residéncia del [[Castelo de São Jorge]] cap a aqueste siti prèp del flum. Lo [[Paço da Ribeira]], coma sa bibliotèca de 70.000{{formatnim:70000}} volums, foguèron destruits per lo [[terrarem de Lisbona de 1755]]. A la reconstruccion, la [[plaça]] venguèt l'element fondamental del plan del [[Marqués de Pombal]]. Los edificis, amb arcadas que entornejan la plaça, albergam qualques Ministèris del Governament Portugués, amb l'excepcion do famós cafè ''[[Martinho da Arcada]]'', lo mai vielh de Lisbona, e un dels preferits de [[Fernando Pessoa]].
 
Après la [[Revolucion de 1910]] los edificis foguèron pintats en ròsa republican. Tornèron recentament a sa color originala, lo jaune. Lo costat sud, amb sussas doas torres quadradascarradas, es tornat cap ala [[Tage]]. Çò que foguèt totjorn la dintrada nòble de [[Lisbona]] e, per la grasas de [[marbre]] del Cai de las ColonasColomnas, venent del flum, desbarquèron la reialtat, caps d'Estat e diplomatics.
 
Autres cops de personas, un cop per setmana dempuèi aqueste cai, se banhavan nudas - çò que causèt indignacion a l'epòca.
 
Al centre da plaça, i a l'estatua equèstre de [[Josèp Ier de Portugal|D. Josèp I]], erigida en [[1775]] per [[Joaquim Machado de Castro]], lo principal escultor portugués del sègle XVIII. Amb lo temps, l'estatua de [[bronze]] tenguètprenguèt una patina verda. Al costat nòrd da plaça, i a l'[[Arc de trionf]] de la [[Rua Augusta]], es la dintrada del quartièr de [[Baixa]].
 
La plaça serviguèt de parc d'estacionament d'aquí afins lasal decenniadecenni de 1990, mas uèi aqueste vast espaci es usats'utiliza per des d'eveniments culturals e des d'espectacles.
 
==Eveniments istorics==
Lo 1{{er}} de febrièr de 1908, lo rei [[Carlos I de Portugal|D. Carlos]] e son filh Loís Felip foguèron assassinats quant passavan en la plaça.
 
Lo 25 d'abril de 1974, la plaça foguèt unlo teatre de las operacions de la [[Revolucion dels clavèls]], que capvirèt lo govèrn de [[Marcello Caetano]] e l'''[[Estado Novo]]''.